Inspirerende og lettilgængelige værker der fortæller om henholdsvis kolonitiden i Grønland og om centralmagten i Danmark. Appellerer til både lystlæsning og opgavebrug.
En række estimerede historikere og antropologer er blandt bidragsyderne til Gads nye 5 binds værk "Danmark og kolonierne", hvor nærværende vurdering handler om "Danmark" og "Grønland" bindene. Disse fortæller historien set fra både centralmagtens og de koloniseredes perspektiv, en såkaldt postkolonialistisk vinkel. Desuden gør man op med det synspunkt at kolonialismen sluttede i 1917, man påviser tråde helt oppe til vores tid. Dette uddybes i bindet om "Danmark" hvis fokus er at fortælle om kolonierne set ud fra centraladministrationen og hvordan kolonierne i det hele taget prægede Danmark. I "Grønlands" bindet gives der ved hjælp af både danske og grønlandske kilder, en kronologisk gennemgang af Grønlands historie fra tidlig kolonisering til det endelige selvstyre og bearbejdningen af fortiden. Ingen fodnoter, men med udførlig litteraturliste/register.
Vægtig og nuanceret udgivelse, som bliver et kommende referenceværk. De mange sider kan læses uden de store forudsætninger og det lækre layout med mange flotte billeder giver bøgerne et indbydende udtryk.
En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og AfrikaKolonierne i VestindienGrønland (1980) og Kolonierne i Vestindien (1980). Nyeste beskrivende værk om Grønland er Grønland fra 1984En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og Afrika (1980) og (1980). Nyeste beskrivende værk om Grønland er Grønland fra 1984En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og Afrika (1980) og Kolonierne i Vestindien (1980). Nyeste beskrivende værk om er fra 1984.