En bog der med både biografiske og skønlitterære stræk afdækker Tysklands historie gennem første halvdel af 1900-tallet. Den vil appellere til læsere, der efterspørger en historisk-biografisk indfaldsvinkel hertil. Bogens mørke omslag og alvorstunge foto af hovedpersonen indfanger den alvor og det stemningsleje, som bogen tager afsæt i.
Enzensberger biograferer general Kurt von Hammerstein der gik af som chef for Reichswehr ved Hitlers magtovertagelse. Hammerstein, en "grand seigneur" af den gamle skole og vel også arketypisk repræsentant for tysk militært aristokrati. Han væmmedes ved "den østrigske korporal" og gik i en form for "indre eksil" fra 1933 til sin død i 1943. Forfatteren biograferer, men digter tillige i kraft af en serie dialoger mellem forfatter og Hammerstein incl. persongalleri om adfærd, bevæggrunde, ageren m.v. Enzensberger tegner således et overbevisende billede af Tyskland på uafvendelig katastrofekurs. Det er medrivende, samtidig med at det er skæbnetung læsning.
Se bl.a. Oprørets enker, 1997, Joachim C. Fests Hitlers indre fjender, 2008 og Karl Christian Lammers Hitlers modstandere, 1996. To Hammerstein-sønner var i øvrigt perifert tilknyttet attentatet mod Hitler 20. juli 1944.
Som andre af Tysklands store forfattere, fx Böll og Grass, er Enzensbergers Hammerstein-biografi et litterært bidrag til eftertidens forståelse af de mørke kræfter, der red Tyskland som en mare og som førte til den totale, betingelsesløse kapitulation i 1945.