Books / nonfiction

Haverne ved de danske cistercienserklostre


Description


Vor viden om cisterciensernes havekultur i middelalderen har igennem længere tid begrænset sig til deres urtehaver, som der endnu vokser reliktplanter af rundt omkring ved de forhenværende klostre.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 7. Dec. 2011

By

By

Mette Fersum

d. 7. Dec. 2011

Bogen henvender sig til en snæver målgruppe af folk, der interesserer sig for haverne omkring de danske cistercienserklostre. Muligvis vil nogle botanikere, historikere eller andre der beskæftiger sig med middelalderen også have interesse heri.

Forfatteren skriver i indledningen, at inden han begyndte denne bog, stod han med en samling reliktplanter som eneste vidnesbyrd om haverne ved de danske cistercienserklostre. Efter meget research har det vist sig, at klostrene havde en blomstrende havekultur. Havekulturen stammer tilbage fra midten af det 12. århundrede og deres betydning for landbrugets og havebrugets udvikling i Danmark har været enorm ifølge forfatteren. I bogen gennemgår han klosterhavernes historie og deres havekultur. Ham beskriver hvordan urtegårdene har fungeret med lægeurter og grøntsager. Igennem bogen beskriver han bl.a. Esrum Kloster, Løgum Kloster og Sorø Klosters forskellige havetyper, atriumgårde og parker. Ligeledes beskriver han forskellige kirkegårde, og hvordan de er anlagt med beplantning af træer, buske og urter mellem gravene. Der er en fin litteraturliste til.

Dette er den første danske samlede fremstilling af havekulturen ved de danske cistercienserklostre. Henrik Harpestrengs lægeurter og mineraler, 1999, og Danske klosterurter, 2001, af Anemette Olesen er i samme genre.

Man får et fint indblik i de forskellige klosterhaver i Danmark. Forfatteren har gennemarbejdet sit stof, og gjort det til interessant læsning.



Information and editions