Formålet med bogen er at stille spørgsmål, der skaber refleksion over Danmarks situation i verden og udvalgte danskeres holdninger til centrale temaer. Kan evt. anvendes til at skabe debat i undervisningen fra overbygningen i folkeskolen.
Hvert tema bliver indledt med en kort introduktion og spørgsmål af en anonym person, der kalder sig Havfruen. Temaerne er bl.a. velfærdsstaten, klimaet, Janteloven og om lykke, åbenhed og mod. Godt 40 udvalgte personer/betydningsdannere, som favner mange forskellige erhverv og kunstnere, svarer ret kort og præcist på alle spørgsmålene. Hvert tema afsluttes efterfølgende med Havfruens eftertanke, der fortrinsvis består af nye spørgsmål. Havfruen dækker over et professionelt diversitetsnetværk, Dare2network, med over 100 medlemmer og Copenhagen Goodwill Ambassador Corps, der består af danskere bosiddende i udlandet og andre kulturpersoner. Bagerst i bogen en referenceliste over personerne.
Andre bøger, der kan anvendes til debat om udviklingstendenser, er M. Albæk: Nedslag mellem det vi siger, og det vi gør, 2009 og En fremtid med mening, 2011.
Bogen er lidt diffus i sit sigte, idet den ikke indeholder fakta, som ville kunne underbygge de forskellige holdninger. De gode svar fra de mange ressourcepersoner bliver desværre ikke anvendt analytisk, så udsagnene står for sig selv til inspiration og refleksion. Det er et indbydende grafisk layout med fotos, men fagligt og indholdsmæssigt er bogen ikke rigtig vellykket.