De gamle mænd udskyder døden ved at fortælle historier om de andre på Næsset i fjorden. Skæbnetunge fortællinger til læsere af god ny dansk litteratur.
På Næsset bor en gruppe mennesker, der er i familie, naboer, elskende eller (u)venner. De gamle mænd, der snart skal dø, fortæller historier om blandt andre kirketjeneren Inge, der får ting betroet, men som ikke kan holde sin mund, om den nidkære menighedsrådsformand, som de hjælpsomt giver det tegn fra Gud, han har ventet så længe på, om Vagn, der savner sin bortrejste søster og finder kærligheden, om Maria, som bliver slået af lynet og om den populære præstevikar Esbern, som sørger for, at organisten omsider mister sin mødom. Tina Månsson (f. 1976) er psykolog. Romanen er hendes forfatterdebut.
Veloplagt fortælleglæde med underfundig humor, og malende beskrivelser af fjordens dragende magt, tunge skæbner og en gruppe mennesker, der, med tangen som eneste forbindelse til verden omkring dem, på godt og ondt er viklet ind i hinandens liv, på et tidspunkt efter krigen, hvor der var en ledning i telefonen.
Byens spor er en kollektivroman fra efterkrigstidens Oslo, hvor beboerne i ejendommen Kirkeveien 127 følges i årene 1948-1951. I Sommerlys og så kommer natten fremtryller islandske Jón Kalman Stefánsson en speciel stemning i beskrivelsen af en vestislandsk udørk med 400 sjæle.