Bøger / faglitteratur / dagbøger

Hilkes dagbog : Tyskland juli 1940-august 1945


Beskrivelse


En tysk piges (f. 1929) dagbog fra Tyskland under Anden verdenskrig. Hilke kommer bort fra sin familie under krigen og anbringes på en kostskole i Sydtyskland; ved krigens slutning må hun på egen hånd vandre gennem et ødelagt og forarmet land for at genfinde sin familie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 12. apr. 2011

Dagbogen af den unge tyske pige, Hilke, der under krigen blev sendt væk fra sin familie i Hamborg, kan læses af både unge og voksne med interesse for historie og anderledes barske livsvilkår under 2. verdenskrig.

Hilke blev født i 1929 i Hamborg. Faderen var sagfører, men da krigen startede i 1940 blev Hilke sendt væk. Først hos noget familie, senere endte hun på en kostskole ved Bodensøen. Da skolen lukkede i 1944 blev børnene overladt til sig selv. Hilke begav sig alene ud på den lange, farefulde rejse hjem til Hamborg. Dagbogen, der også indeholder breve fra moderen, blev skrevet fra 1940 til hun igen blev genforenet med sin familie i august 1945. Den blev en ventil for hendes oplevelser, følelser og tanker. Det er søsteren, Geseke Clark, der blev gift med Hilkes mand, da Hilke døde i en trafikulykke i 1959, der har oversat dagbogen til engelsk, forsynet den med billeder, tidslinje, kort og ekstra materiale, der sætter Hilkes historie ind i en historisk sammenhæng.

Der er ikke på dansk udgivet bøger om de tyske evakuerede børn.

Dagbogen fortæller illustrativt om vilkårene for de tyske børn, der blev evakueret fra byerne ud på landet til mere sikre områder. Hilke er en alvorlig og ansvarsbevidst ung pige, der nøgternt beskriver krigens konsekvenser for civilbefolkningen, sit savn, sin ensomhed og frygt. Godt at den lille blomstrede dagbog overlevede de mange år, fordi den giver os et interessant indblik i en vigtig historie.



Informationer og udgaver