Bøger / faglitteratur

Homo Solidaricus : et opgør med myten om det egoistiske menneske


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juni 2020

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 8. juni 2020

Debatbog, der sætter fokus på vort menneske- og natursyn og problematiserer idéen om alles kamp mod alle, som en nedarvet drift i mennesket. Til alment politisk og samfundsinteresserede læsere.

Med udgangspunkt i forskning fra bl.a. biologi, adfærdsvidenskab, sociologi og økonomi, ser bogens forfattere på forestillingen om mennesket som et Homo Economicus - et menneske hvis hovedformål er egeninteresse og vækst. Som modsætning ser Wegard Harsvik og Ingvar Skjerve mennesket som et Homo Solidaricus, der har en biologisk indbygget og nedarvet evne til samarbejde, hjælpsomhed og omsorg. Bogen byder bl.a. på kritik af Ayn Rands filosofi og en analyse af Adam Smiths samfundsidéer. En lang række forskere inddrages i gennemgang af emner som bl.a. behaviorisme, retfærdighed, økonomi, altruisme, evolutionsteori og hjerneforskning i beskrivelsen af vor tid, som ses værende i en økologisk, social og kulturel-spirituel krise.

En vigtig, tankevækkende og godt skrevet bog, der taler direkte ind i en debat om forbrug, klima og sammenhængskraft i samfundet. Der argumenteres godt, letforståeligt og med masser af eksempler på forskning, der peger på empati og solidaritet som et bærende fundament i samfundet. En bog, der undes læst af mange.

Flere af Nørretranders bøger fx Civilisation 2.0Vær nærKampen om mennesketMenneskebilleder og Vær nær er inde på nogle af de samme tanker. Kampen om mennesket og Menneskebilleder er antologier, der ser på teorier om menneskets naturFlere af Nørretranders bøger fx Civilisation 2.0 og er inde på nogle af de samme tanker. Kampen om mennesket og Menneskebilleder er antologier, der ser på teorier om menneskets naturFlere af Nørretranders bøger fx Civilisation 2.0 og Vær nær er inde på nogle af de samme tanker. og Menneskebilleder er antologier, der ser på teorier om menneskets naturFlere af Nørretranders bøger fx Civilisation 2.0 og Vær nær er inde på nogle af de samme tanker. Kampen om mennesket og er antologier, der ser på teorier om menneskets natur.