Om Martin Luthers frihedstanker og aftryk. For studerende samt historieinteresserede læsere der vil vide mere om reformationens betydning.
Professor i retshistorie Ditlev Tamm beskriver hvorfor danskerne er så glade for staten. Forklaringen finder man ifølge forfatteren i Martin Luthers historiske modstand mod autoriteter i 1500-tallet, samt hans kamp for at skabe frihed for troen. For med Luther kom de kritiske spørgsmål til den nedarvede kirke. "Luther havde det kristne menneskes frihed som kristen og til at være kristen som ledetråd". Tamm skriver om reformationens aftryk på vores liv, kultur og samfund, og mener at hvis ikke reformationen var nået til vores breddegrader ville vi være stivnet med den katolske kirke. Velfærdsstaten vil næppe have udviklet sig og skilsmisse ville være et større juridisk problem. Endvidere skriver forfatteren om jura og teologi som beslægtede områder, og at de ti bud udgør fundamentet for indretningen af det samfund vi kender i dag.
En hurtiglæst minibog om et stort emne, hvori forfatteren vil fremme forståelsen af lov og ret i dag. Forfatteren pointerer, at reformationen er mere end kirkehistorie. Det er også historien om hvordan en ny opfattelse af staten blev til. Arven efter Luther skildres på letforståeligt sprog.
Der kommer flere bøger i denne nye serie om reformationens virkningshistorie. Den næste i rækken er: Hvorfor er vi så enestående? - om reformationen og individet.