Beskrivelsen af en sammenhæng mellem tro og biologi vil umiddelbart appellere mere til den kreds, der bevæger sig på det alternative marked end til naturvidenskabeligt interesserede eller - uddannede, og det vil da også være blandt "græsserne" efter selvhjælpsbøger i den alternative genre, bogen vil finde sine læsere.
Med udgangspunkt i den moderne biologiske disciplin epigenetik forklarer forfatteren, der er uddannet biolog, hvordan han er nået til en erkendelse af, at sammenhængen mellem biologi og ånd fungerer med tankerne som styrende, hvilket igen leder til den kontroversielle konklusion, at man fx kan tænke sig syg eller rask. Bogen er fortalt i et populært ligefremt sprog, som er humoristisk og med malende eksempler. Vinklen er delvis selvbiografisk, og det øger læsevanligheden for et ikke skolet publikum, men det gør også den naturvidenskabelige argumentation svagere. Bogen bærer præg af new age og noter og litteraturhenvisninger leder primært frem til alternativ eller populærvidenskabelig litteratur. Hvis Lipton formår at få sit budskab ud i medierne, vil der komme en efterspørgsel. Inden udgivelsen er han imidlertid ikke kendt her i landet.
Lipton har ikke udgivet andet på dansk, og da teorierne er hans egne, findes der ikke sammenlignelig eller tilgrænsende litteratur.
En amerikansk biolog bringer her en kontroversiel teori, som afsæt for en forestilling om, at vores biologi og dermed fx vores helbred delvis er underlagt tankens kraft.