Books / fiction for children / roman

Jorden rundt i 80 dage


Description


Phileas Fogg vædder hele sin formue på, at han kan rejse Jorden rundt på 80 dage.

Reviews (20)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Karen Vibeke Bodenhoff

d. 18. Dec. 2018

Ny udgave af Gads Lette. Teksten d.v.s. Else Schiølers bearbejdelse er uændret og jeg forudsætter, at den er bekendt. Ændringen ligger i bogens lay-out. Bogen er blevet højere, sidetalletuændret. Papiret er bedre, hvidt og ikke gult og træholdigt som den gamle udg. Det er dog tyndt, illustrationerne skinner igennem. Typografien er ikke større, men mere åben og behageligere at læse.Overskrifter og illustrationer er forstørret væsentligt. Alt i alt gør bogen et lettere (i.e. luftigere) indtryk. Svære ord/sammensatte ord er delt med en enkelt typografisk enhed, ingentankestreger, hvilket for mange svage læsere forvirrer mere end det hjælper. Der er en del trykfejl også en i noteapparatet, hvilket ikke er gunstigt. Jeg har altid fundet, at der var noget megetmonotont og opremsende ved Else Schiølers udgave, og det synes jeg stadigvæk, for den dårlige læser er Robert Fiskers udgave indholdsmæssigt langt lettere at gå til. Men her foreligger den i hvertfald i ny, pæn og teknisk setbehageligere udgave.


The libraries' assessment

d. 15. Feb. 2000

By

By

Lars Damm Jensen (skole)

d. 15. Feb. 2000

Samtidig udgives 3 kendte Jules Verne-romaner: Jorden rundt i 80 dage, Rejsen til jordens indre og En verdensomsejling under havet. Romanerne er udkommet adskillige gange i mere eller mindre bearbejdede udgaver. Nærværende udgave ligger meget tæt op af Gyldendals udødelige-serien. Ved en krydslæsning af de to serier må jeg konstatere, at både indholdsmæssigt og sprogligt kan det være hip som hap, hvilken udgivelse man læser. I forhold til Gyldendals udgaver er indholdsmængden den samme, teksten er nogle steder strammet ganske let op og sammenskrevet lidt hen mod det mere enkle og mindre svulstige, enkelte sætningsopbygninger er ændret til det mere mundrette, og en række ord er udskiftet med synonymer; f.eks. er "gøre indkøb" ændret til "købte ind", "pinte" til "plagede", "skridt" til "fodtrin" og videre i den dur. Omslagsillustrationerne er klare og enkle tegninger med en karakteristisk situation fra bøgerne og signalerer en svunden tid. Råder skolebiblioteket over Gyldendals udødelige klarer det sig fint med dem, men står man over for en anskaffelse/genanskaffelse er disse nyudgivelser et absolut brugbart alternativ.


The libraries' assessment

d. 15. Feb. 2000

By

By

Søren Roth

d. 15. Feb. 2000

Jules Vernes klassikere er stadig spændende læsning, som vil kunne fængsle nutidens læsere. Forlaget har fra fransk oversat og bearbejdet tre af de kendte eventyrromaner Jorden rundt i 80 dage, Rejsen til Jordens indre og En verdensomsejling under havet. Det er der kommet tre forkortede udgaver ud af. Bøgernes stemning og detaljer ligger langt fra de uforkortede udgavers, men de rummer det centrale i Vernes historier og som sådan fungerer de udmærket som interessevækkere for forfatterskabet. Bøgerne, som er lidt lettere end Gyldendals udødelige, har et mere nutidigt sprogbrug om end det ikke er helt gennemført, de er derfor ikke sprogligt lettere tilgængelige end andre udgaver af samme omfang. Jorden rundt i 80 dage er desværre fyldt med fejl, som kunne være undgået med en korrekturlæsning. Bøgerne fremstår i et tæt tryk på en lidt kedelig papirkvalitet og der er ringe plads i midtermarginen til bladring. Bøgerne er uden illustrationer, kun forsiderne er præget af nogle meget farvestrålende og appellerende tegninger, som klart signalerer indholdet. Bøgerne kan læses af børn fra 11-12 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. Dec. 2018

Klassikeren om den excentriske, ordknappe og koldblodige englænder og hans færd jorden rundt sammen med sin tjener Passepartout er bearbejdet af Grete Juel Jørgensen. Sproget er megetforenklet, men handlingen og atmosfæren i al væsentlighed bevaret i forhold til udg. fra Gyldendals udødelige, hvorimod charmen ved den lidt omstændelige fortælleform er gået tabt. Tilbage står enacceptabel bearbejdning, der kan læses fra ca. 11 år. God, åben typografi og indbydende omslagsillustration af Palle Bregnhøi. Spørgsmålet er blot, om man mener, der er brug for (råd til) dennelette udg., hvis man i forvejen har udg. fra Gads lette klassikere.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

P. Priess Sørensen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Det ser ud til at vi med denne udgave af Jorden rundt i 80 dage har fået afløsningen for den over 20 år gamle Gyldendalsudgave. Skønt Sesam-udgaven kun er på 109 sider er alle de væsentligeting med, det er stadigvæk en spændende og underholdende bog. Genfortælling og bearbejdelse udført af Grete Juel Jørgensen i et nutidigt sprog, som sammen med den gode typografi gør bogen læseligfor de 11-13 årige. Bogen kan indholdsmæssigt sammenlignes med Else Schiølers bearbejdelse (Gads lette klassikere), men Sesam-udgaven er dog ikke så letlæselig som Gads udgave. Alligevel skønnesbogen anvendelig i børne- og skolebiblioteker.


The libraries' assessment

d. 16. June 2023

By

By

Stine Bille

d. 16. June 2023

Den velhavende Phileas Fogg indgår et risikabelt væddemål om, at han kan rejse jorden rundt på 80 dage. Sammen med sin tjener Passepartout drager han afsted. Vil det lykkes? For 9-12-årige.

"Jorden rundt i 80 dage" udkommer i serien "Letlæste klassikere". Bogen indledes med en indholdsfortegnelse og derefter en kort introduktion til forfatteren og bogen. Fortællingen lægger sig tæt op ad handlingen i den oprindelige roman, men den er meget kortere. Året er 1872, og hovedpersonen Phileas Fogg indgår et væddemål på 20.000 pund, om at han selv skal nå verden rundt på 80 dage! Heldigvis har Fogg netop ansat en ny tjener, Jean Passepartout og sammen drager de to afsted på en eventyrlig rejse. De to rejsekammerater kommer ud for de mest vanvittige ting, og der er ikke meget, der umiddelbart arbejder i deres favør. Bogen har lix 26.

Det er en meget fin genfortælling af et fantastisk eventyr. Historien indeholder alle de klassiske genretræk og midt i dette hæsblæsende eventyr, er der også plads til en kærlighedshistorie. Bogen har mange stemningsfulde sort/hvide tegninger, der fint understøtter historien.

Der er flere udgivelser i samme serie fx En verdensomsejling under havetMoby Dick (Ved Maj Bylock, Anne-Sofie Duch Teglgaard) eller Moby Dick (Ved Maj Bylock, Anne Krogh Hørning)Der er flere udgivelser i samme serie fx En verdensomsejling under havet (Ved Maj Bylock, Anne-Sofie Duch Teglgaard) eller (Ved Maj Bylock, Anne Krogh Hørning).


The libraries' assessment

d. 14. Apr. 2020

By

By

Michael Lindal Andersen

d. 14. Apr. 2020

Jules Vernes klassiker om rigmanden Phileas Fogg, der for at vinde et væddemål skal rejse Jorden rundt på kun 80 dage, som farverig, tempofyldt tegneserie. Fra cirka 12 år.

De fleste kender Jules Vernes udødelige bog om den engelske rigmand Phileas Fogg, der skal rejse hele verden rundt på blot 80 dage for at vinde et væddemål. En smal sag i dag, men i 1870'erne var det noget mere vanskeligt. Med politiet på nakken og en trofast hjælper ved sin side kaster Fogg sig ud i det ene vilde eventyr efter det andet. Denne tegneserieudgave fra 2018 af den spanske tegner Ramón De La Fuente fortæller Vernes eventyrroman på blot 63 sider.

Albummet går over stok og sten. At klemme Vernes roman ind på så få tegneseriesider er en halsbrækkende affære. Det bliver da også ret forhastet og unuanceret hist og her, men heldigvis aldrig kedeligt. Tegnestilen er guf for dem, der savner tegneserier fra de glade 1970'ere, imens andre læsere nok vil finde den en kende gammeldags og ude af trit med tiden.

Italienske Franco Caprioli tegnede i 1970'erne tegneserieudgaver af flere Jules Verne-romaner. Bl.a. Den hemmelighedsfulde øKaptajn Grants børnAnne Franks dagbog og Kaptajn Grants børn. Dette album er fint i de tråd med disse udgivelser. En mere moderne tegneserieudgave af en klassiker er Anne Franks dagbogItalienske Franco Caprioli tegnede i 1970'erne tegneserieudgaver af flere Jules Verne-romaner. Bl.a. Den hemmelighedsfulde ø og . Dette album er fint i de tråd med disse udgivelser. En mere moderne tegneserieudgave af en klassiker er Anne Franks dagbogItalienske Franco Caprioli tegnede i 1970'erne tegneserieudgaver af flere Jules Verne-romaner. Bl.a. Den hemmelighedsfulde ø og Kaptajn Grants børn. Dette album er fint i de tråd med disse udgivelser. En mere moderne tegneserieudgave af en klassiker er .


The libraries' assessment

d. 9. May 2001

By

By

Bodil Pedersen (skole)

d. 9. May 2001

Disse fire velkendte klassikere findes i mange forskellige udgaver. Her har intentionen været at udarbejde mere læsevenlige udgaver. Bøgerne er i et så handy format, der rent praktisk gør det bøvlet at sidde med bogen. Siderne er ganske enkelt for smalle. Der er ensartede forsider layout- og farvemæssigt med forsideillustrationer, der sporer læseren ind på titlen. Hver bog begynder på udmærket vis med en personoversigt. Derefter fortsættes med første "kapitel", der imidlertid har en overskrift, der mere signalerer et lille afsnit. Denne opdeling med afsnitsagtige overskrifter fortsætter bogen igennem. Det bevirker sammen med de tæt beskrevne sider, at læseren næppe får sig et pusterum undervejs. Der mangler luft. Gråtonede illustrationer ledsager teksterne, og i margin markeres linjetallene. Sproget er forholdsvis let at læse med enkelte stavelsesdelinger. Fra 5. kl. og opefter. Evt. til tosprogede elever.


The libraries' assessment

d. 3. Jan. 2006

By

By

Torben Bråe Olesen

d. 3. Jan. 2006

Her kommer 5. udgave af klassikeren i serien som jeg også læste i begyndelsen af halvfjerdserne Da var bindet stift, hardbackagtigt, nu er det blødt og papiret er paperbackagtigt. Sammenlignet med 1. udgaves 7. oplag (1980) kan jeg ikke se de store forskelle på indholdet. Satsen er den samme lille sats, men margen virker til begge sider lidt mindre, hvilket skyldes, at bogen er en smule smallere. Den største forskel, jeg kan se, er papirets kvalitet, i den nye udgave virker papirkvaliteten grovere og tyndere. Bogstaverne på den anden side kan anes igennem. Illustrationerne er de samme, og står rimeligt godt og tydeligt på den lidt grovere papirkvalitet. Illustrationerne passer stadig godt til den joviale og humoristiske tekst om eventyreren Phileas Fogg, der jages verden rundt, beskyldt for at være tyv, samtidig med at han forsøger at vinde et væddemål. Vi har flere lettere udgaver, der ikke får så meget af originalens sidehistorier og charme med, men det ærgrer mig lidt, at der ikke er gjort lidt mere ud af udstyret, fx ville en større og tydeligere sats have løftet perspektivet lidt for genudgivelsen af denne godt 40 år gamle version af historien. Bogen kan stadig supplere og bruges sammen med de øvrige bearbejdninger, vi har af bogen, hvor denne er blandt de sværeste og fra 12 år. Forsiden af Robert Viby dækker stadig, og ligeså den også genbrugte bagsidetekst.


litteratursiden.dk

d. 29. July 2020

By

By

Jette Holmgaard Greibe

d. 29. July 2020

Kan man overhovedet rejse jorden rundt på 80 dage? Det vil Fogg og Passepartout finde ud af i klassikeren, der har det hele og vil begejstre de fleste børn. Året er 1872, og hovedpersonen er Phileas F...


Kristeligt dagblad

d. 29. Aug. 2020

By

By

Damián Arguimbau

d. 29. Aug. 2020


Kristeligt dagblad

d. 16. Oct. 1973

By

By

Verner Hansen

d. 16. Oct. 1973


Aktuelt

d. 2. Oct. 1973

By

By

Kristen Bjørnkjær

d. 2. Oct. 1973


Information

d. 21. Dec. 1973

By

By

Torben Brostrøm

d. 21. Dec. 1973


Berlingske tidende

d. 6. Oct. 1973

By

By

Knud Togeby

d. 6. Oct. 1973


Politiken

d. 8. Sep. 1973

By

By

Carl Johan Elmquist

d. 8. Sep. 1973


B.T.

d. 11. Sep. 1973

By

By

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 11. Sep. 1973


Berlingske tidende

d. 11. May 1976

By

By

Jens Kistrup

d. 11. May 1976


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 41 (2000)

By

By

Tonny Hansen

Årg. 117, nr. 41 (2000)



Information and editions