Books / nonfiction / kogebøger

Kålkogebogen


Reviews (10)


The libraries' assessment

d. 5. Oct. 2010

By

By

Lene Kristiansen

d. 5. Oct. 2010

Der er masser af spændende kål at gå ombord i, og er man sæsonspisende og miljøbevist, er Anemette Olesens kogebog den eneste på markedet kun om det.

AO har skrevet en række bøger om have, natur, urter og mad. Kålkogebogen, som udkom første gang i 1988, har her fået undertitlen : "Der skal kål på bordet igen". For selvom det ikke altid er til at blive klog på sundt og usundt, synes der at være konsensus om kålens fine egenskaber, også som kræftforebyggende. Bogen præsenterer 14 kåltyper: blomkål, broccoli, glaskål, grønkål, hvidkål, kinakål, kålrabi, majroe, pak-choi, rosenkål, rødkål, savojkål, spidskål og strandkål. De nyeste kåltyper er ikke med. Efter hver præsentation en række opskrifter på supper, forretter, frokostretter og middagsretter. Lette at gå til, og mange af dem af den traditionelle slags. Få sort/hvide illustrationer, der er ingen billeder til opskrifterne. Forsiden som 3. udgave.

Bogen er 4. udgave, samme titel og stort set samme indhold som AOs kålkogebog fra 1988. Sammenlignet med 3. udgave fra 2008 er formatet 1/2 gang større og teksten (her i 2 spalter) tydeligere. Kål indgår i de fleste kogebøger, men ingen andre handler kun om det.

Kålkogebogen inspirerer med sit uprætentiøse layout ikke til at sætte kål på menuen. Men er beslutningen taget, er der både facts om sorterne og opskrifter med alle gængse kåltyper. Har man tidligere udgaver (if. lektørudtalelsen på 3. udgave gælder det også tidligere udgave), er der ingen grund til udskiftning.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Vibeke Lose Knudsen

d. 18. Dec. 2018

En bog med opskrifter med blom-, glas-, grøn-, hvid-, kina-, rosen-, rød-, savoy-, spids- og strandkål samt broccoli og pak-choi (spinat / sellerikål). Hver kålsort -sit kapitel. AMO fortællerlidt om den pågældende kålsort som indledning. Der er opskrifter på både tilbehør, salater, forretter og hovedretter, såvel vegetariske som med kød / fisk. Layout som f.eks. Skaarup: Vegetariskkøkken. Smukke tegninger (som ligner linoleumssnit) af kål og redskaber. En blanding af traditionelle (egns-) opskrifter f.eks. grønlangkål, variationer af disse f.eks. hvidkålsrouletter medutraditionelt fyld og nye opskrifter, hvor de kendte grøntsager er anvendt på en ny måde f.eks. rosenkålspostej samt opskrifter med de »nye gamle« som pak-choi og strandkål. Af de lidt mindrekendte er det muligt at finde opskrifter med glaskål, kålrabi, majroer, mens det er vanskeligere for pak-choi og strandkåls vedkommende. En veltilrettelagt bog, hvor de mange variationer overtemaet er inspirerende. Forf. harmed denne (den 8.) gjort sit til at få os til at spise mere billig og sund kål. Kønt omslag, som ikke er specielt appetitvækkende. Litteraturlistens 12 titlerspænder over 100 år.


The libraries' assessment

d. 22. Mar. 2004

By

By

Lone Krøgh

d. 22. Mar. 2004

Ny udgave af Kålkogebogen som første gang kom i 1987. Der præsenteres 14 forskellige kåltyper lige fra blomkål, grønkål, hvidkål over kålrabi, majroe, rosenkål til rødkål, spidskål og strandkål. Det er stort set de samme opskrifter som i 1. udgave, enkelte er gledet ud, men ellers er der ikke tale om væsentlige ændringer indholdsmæssigt. Derimod er bogen layoutmæssigt nu mere simpel. Den er i A5 format, og teksten er sat med en meget lille skrifttype, som man skal anstrenge sig for at kunne læse. De fleste illustrationer er forsvundet og de enkelte kåltyper illustreret med en mørk og lidt gnidret tegning. Selve opskrifterne er udmærkede og lette at gå til. Har man en pæn udgave fra 1987, er der ingen grund til at udskifte den, og kål er måske ikke det mest hotte i tiden.


The libraries' assessment

d. 29. Sep. 2015

By

By

Dorthe Marlene Jørgensen

d. 29. Sep. 2015

Kogebog der vil bringe kål tilbage på bordet. For lånere, der mangler inspiration til retter med kål.

Bogen starter med et forord, hvor forfatteren forklarer sin mission med at få kålen tilbage. Derefter følger et lille afsnit om, hvordan man passer og plejer kål i sin have. Næste afsnit fortælles om kålens hovedgrupper: bladkål, blomsterkål, hovedkål, rodkål, salatkål og stængelkål. Herefter følger en lang række opskrifter med de forskellige kåltyper, eksempelvis blomkål, grønkål og majroe. Bagerst i bogen er der en indholdsfortegnelse.

Sproget er letlæseligt og alle opskrifter er nemme at følge og forstå. Modsat de fleste kogebøger er der i denne meget få billeder, og der er ingen billeder af retterne, men af de forskellige slags kål. Forsiden er et meget pixeleret billede af en art bladkål. Bogen virker umiddelbart meget gammeldags, og jeg tror den vil få svært ved at konkurrere med de nyere og mere moderne kogebøger.

Nærværende bog blev første gang udgivet i 1987. Af andre og nyere bøger om kål kan nævnes KålKålkællingernes kogebog og kællingernes kogebogNærværende bog blev første gang udgivet i 1987. Af andre og nyere bøger om kål kan nævnes Kål og .


Kristeligt dagblad

d. 29. June 1988

By

By

Gitte Redder

d. 29. June 1988


Fra kvangård til humlekule

nr 18 (1988)

By

By

Johan Lange

nr 18 (1988)


Information

d. 26. Nov. 1988

By

By

Helle Brønnum Carlsen

d. 26. Nov. 1988


Jyllands-posten

d. 18. Aug. 1988

By

By

Ksa

d. 18. Aug. 1988


Haven

årg 88, nr 11 (1988)

By

By

Anna Rønnow

årg 88, nr 11 (1988)


Berlingske tidende

d. 3. Aug. 1988

By

d. 3. Aug. 1988