Books / nonfiction

Kan trold tæmmes? : trolling og debatkultur i den digitale tidsalder


Description


Når nogen siger internettrold, tænker du måske, at der er tale om et moralsk afsporet kældermenneske. Men det er en misforståelse. ’Trolling’ er blevet et fænomen, der ikke længere er isoleret til online-subkulturer, men er udbredte taktikker som kan være alt fra satirisk fjol, aktivistiske afsporinger af debatter på sociale medier til hadekampagner, trusler og cyberstalking. Og de fleste af os, deltager i det. Troldene er med andre ord os selv. Kan trold tæmmes? analyserer troldeadfærd fra a til z og graver sig ned i ytringsfrihedens digitale dilemma: for hvad stiller man op, når den enes ytringsfrihed fører til intimidering og ekskludering af den anden? Hvordan skal vi forstå troldeadfærd, og hvad gør vi ved det, når adfærden truer den demokratiske samtale?

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 19. June 2019

By

By

Jytte Bræmer

d. 19. June 2019

Fænomenet troldeadfærd på nettet er emnet for bogen, der præsenterer de mange forskellige former, motiver og årsager. For medie- og kommunikationsbranchen og alle der "færdes" på nettets kommentar- og debatfora. Kan også anvendes til opgaveskrivere fra folkeskolens ældste klasser og opefter.

Troldeadfærd på nettet dækker over alt fra fjollede forsøg på at bruge humor til at afspore en debat, bevidst afsporing af politisk/ideologiske grunde, stalking, hacking og hadefuld tale. Vi stifter i første afsnit bekendtskab med begreber som whataboutery, debatjacking, doxxing, cybermobs og troldehære. I andet afsnit forsøger forfatterne at kategorisere forskellige former for motiver til trolling. Spændende fra regulær ondskab over idealisme, egoisme til tankeløshed. I de afsluttende afsnit reflekterer de over de forhold i nettets natur, der fremmer en adfærd, der er utænkelig i den fysiske verden samt opfordringer til, hvordan vi alle kan bestræbe os på god adfærd på nettet.

Bogen er spækket med gode eksempler fra den digitale verden, der spænder vidt fra storpolitiske troldehære til små indlæg og kommentarer fra den mere private sfære, der har fået kolossale konsekvenser for den enkelte. En tankevækkende bog om de ubehagelige sider af debatkulturen på nettet og en drøftelse af, hvor ansvaret for det ligger.

Begrebet er kort berørt i Fake news, men det er den første bog, der går i dybden med emnet.


Journalisten

2019, nr. 10

By

By

Lotte Kirkeby Hansen

2019, nr. 10