Forfatteren til Den engelske patient er tilbage med en mesterlig erindringsroman, der henvender sig til en bred læserskare. Vil stort set formidle sig selv pga. Ondaatjes navn.
I 1954 stævner skibet Oronsay ud fra havnen i Ceylon med kurs mod London, og for den 11-årige dreng Michael bliver den 21 dage lange sørejse en eventyrlig opdagelsesrejse. I skibets spisesal placeres han ved "kattens bord", der er det mindst prestigiøse bord så langt væk fra kaptajnens bord som muligt. Ved bordet sidder en række farverige og fascinerende personager, men især knytter Michael venskab med de to jævnaldrende drenge, Cassius og Ramadhin, og sammen udforsker de skibets og passagerernes hemmeligheder. Indledningsvis fremstår romanens korte kapitler som interessante og underholdende beskrivelser af romanens karakterer, men i løbet af romanen væves det hele på mesterlig vis sammen i et spændende plot. Ondaatje oplyser i "forfatterens bemærkning" sidst i bogen, at Kattens bord er fiktion, men han blander tydeligvis fiktion og selvbiografi, idet der er en hel række lighedspunkter mellem forfatteren og fortælleren, der fx også hedder Michael, er født på Ceylon og vokser op og bliver forfatter. Sprogligt set er bogen en sand nydelse.
I forhold til Den engelske patient er romanen mindre lyrisk og i stil og tone meget anderledes.
Ondaatje blander fiktion og selvbiografi i en sofistikeret og yderst velskrevet fortælling om barndom, venskab, erindring og kærlighed.