Eco er på banen igen med en skarp historisk roman fra 1800-tallets mørke Europa, hvor konspirationer og forfalskninger bærer ved til de politiske bål i og mellem nationerne. Den er ikke umiddelbart let læst, men vil have sit store publikum blandt læsere, der elsker at lade sig udfordre af både form og indhold.
Simone Simonini er romanens hovedperson og samtidig eneste fiktive figur, og det er hans livshistorie der løber som romanens røde tråd. En stærkt ubehagelig person, der ernærer sig som marskandiser, spion, agent og mesterforfalskner i Paris og kun rummer foragt og antipati for alt og alle, men især jøder. Han hævder at være ophav til falskneriet "Zions Vises Protokoller", som angiveligt er optegnelser fra et hemmeligt møde på en kirkegård i Prag, hvor jødiske overhoveder planlægger verdensherredømmet. Gennem Simonini og hans dobbeltgænger Dalla Piccola, får vi en kalejdoskopisk rundtur til kendte skikkelser og væsentlige begivenheder i de europæiske samfund fra 1830 og frem til århundredskiftet. Det er et giftigt, sort og bloddryppende indblik i, hvordan frimurere, jesuitter og jøder skiftevis bekriger hinanden, og hvordan falsknerier, bedrag og ikke mindst en antisemitisk konspirationsteori får voldsom indflydelse på historien.
Jeg tænker Ruiz Zafon, Lawrence Norfolk, Iain Pears og måske Perez-Reverte som andre bud på begavet underholdning.
Fantastisk, medrivende og på sin vis grusom roman om 1800-tallets Europa og de tankesæt, der var med til at forme historien.