Mesterlig skoleroman om en lærer der lider af tvangstanker og mindreværdskomplekser. For læsere af klassikere og romaner med psykologisk dybde.
Forfatteren og dramatikeren, Hermann Ungar (1893-1929), blev introduceret for de danske læsere, da forlaget Sidste Århundrede i 2016 udsendte hans hovedværk, De lemlæstede. Ungars bøger handler netop ofte om fysisk og psykisk lemlæstede eksistenser, der befinder sig i et misforhold til omverdenen. Således også i nærværende bog, der udkom i 1927. Her er omdrejningspunktet den neurotiske lærer, Josef Blau, der lider af mindreværdskomplekser og plages af forestillinger om elevernes konspirationer mod ham. Han optræder som en tyran over for dem og forsøger i løbet af romanen desperat at opretholde den borgerlige orden, men hans paranoia eskalerer, og det får skæbnesvangre konsekvenser.
Mesterligt fortalt roman om en sørgelig eksistens med total mangel på selvindsigt, som fortæres af de stærke neuroser og vrangforestillinger, der ulmer i hans indre. Meget at analysere på (Freud), herunder også klasseskeltematikken.
Sammenlignelig med Kafka. Og Robert Walsers lille perle Jakob von GuntenUndersåtten om en ung mand på en kostskole for drenge, hvis eneste formål er at indprente eleverne tålmodighed og lydighed, så de underkaster sig et autoritært samfund. Romanen peger med sin undersåt-tematik også frem mod Tyskland i 30'erne og 40'erne og vækker på nogle punkter mindelser om Heinrich Manns UndersåttenSammenlignelig med Kafka. Og Robert Walsers lille perle Jakob von Gunten om en ung mand på en kostskole for drenge, hvis eneste formål er at indprente eleverne tålmodighed og lydighed, så de underkaster sig et autoritært samfund. Romanen peger med sin undersåt-tematik også frem mod Tyskland i 30'erne og 40'erne og vækker på nogle punkter mindelser om Heinrich Manns .