"Kluge er sin generations teknisk dygtigste danske maler". Det kan der ikke herske tvivl om, og dette enorme katalog indeholder gengivelser af værker fra hele karrieren fra 1990 til 2020. Bogen er samtidig en spændende biografi og henvender sig til alle med interesse i samtidskunst.
"Catalogue raisonné" er en omfattende fortegnelse over en kunstners samlede værker, oftest udgivet efter dennes død. Udover billeder indeholder den en række oplysninger om hvert værk samt en introduktion til kunstneren. Fønss-Lundberg (FL) synes Kluges talent fortjener en status efter 30 år og har udført et foreløbigt katalog med alle billeder fra 1990 til 2020, undtagen to portrætter. Teksten er inddelt i tre kapitler, om Kluge som kunstner, portrætmaler og værdikæmper. Om vrede, kritik og provokation - og værkerne. Sidste kapitel er en samtale med Kluge, om bl.a. fotografiets berettigelse som kunstnerisk hjælpemiddel, helten Hans Holbein og modstanden mod avantgardens kunstsyn. Tekstdelen fylder knap en fjerdedel og er også illustreret.
Imponerende værk, der har tyngde i både vægt og indhold. Flotte gengivelser af værkerne, og teksten er velskrevet og vedkommende, til tider anekdotisk.
FL har udgivet flere kataloger om Kluge, fx Mens vi venterTilbage til FredensborgTo be or not to be om ungdomsværkerne og Tilbage til Fredensborg om gruppeportrættet "Kongehuset". To be or not to be er indtil nærværende værk den største præsentation af Kluges værkerFL har udgivet flere kataloger om Kluge, fx Mens vi venter om ungdomsværkerne og om gruppeportrættet "Kongehuset". To be or not to be er indtil nærværende værk den største præsentation af Kluges værkerFL har udgivet flere kataloger om Kluge, fx Mens vi venter om ungdomsværkerne og Tilbage til Fredensborg om gruppeportrættet "Kongehuset". er indtil nærværende værk den største præsentation af Kluges værker.