Freud stikker hovedet lovlig meget frem i den ellers gribende historie om en postarbejders umulige kærlighed. Fra 15 år.
Postarbejderen Jesper er med en følelsesmæssig forkvaklet barndom et naivt og ensomt menneske. Hans drømme om kærlighed søger han at forløse ved at åbne og læse folks breve, som han kan fornemme er kærlighedsbreve. Det bliver opdaget og han fyres, men får et forhold til den psykologistuderende Lilian, der arbejder på værtshuset. Hun har en uforløst længsel efter sin far, som hun blev adskilt fra som fireårig, og selv om hendes og Jespers verdener er forskellige føler hun sig tiltrukket af den kærlighedshungrende, naive mand. Da Lilian møder en anden brænder Jespers verden sammen, hvilket får blodige konsekvenser.
Som Christian Braad Thomsens øvrige film, først og fremmest "Smertens børn", 1977 og "Drømme støjer ikke når de dør", 1979 lider Kniven i hjertet, 1981 af en skematisk historie, der passer lidt for godt på de Freud-teorier instruktøren har dyrket på mange fronter, bl.a. ved relationerne til barndommen og det gennemgående kniv-motiv, der forudser katastrofen.
På trods af instruktørens Kære Irene, 1971 og Koks i kulissen, 1983 med deres ægte, menneskelige og smertefulde fortællinger, hvor teorierne træder i baggrunden, virker mere overbevisende, er Kniven i hjertet med sine sort/hvide billeder og stilfærdige hverdagsfortælling skammeligt overset og på mange måder gribende i sin skildring af barndommens traumer, jalousi og følelsen af forladthed.