Roman baseret på virkelige hændelser om de forskellige sindelag hos børn og voksne i Sønderjylland omkring genforeningen i 1920. For læsere af historiske romaner og interesserede i Slesvigs kulturhistorie.
Om at leve i Sønderjylland, hvor nationale følelser deler befolkningen i to. De lever side om side, de har ofte delt samme skæbne i krig og fred, men deres sindelag er alligevel delt i et dansk eller et tysk. Hvilken betydning har det i forhold til den måde, hvorpå de opfører sig og omgås hinanden, og er de egentlig så forskellige? Selve handlingerne foregår i rammerne af historiske begivenheder og bygger på virkelige hændelser, der er hentet fra breve og dagbøger. Vi følger forskellige familier, voksne og børn og deres dagligdag samtidig med, at de lever med spændinger og konflikter, herunder 1. verdenskrig og den vanskelige overgang fra tysk til dansk efter genforeningen i 1920. Både i lokalsamfundet, i administrationen og i skolerne.
Historisk velfunderet fortælling. Der er tale om kulturhistorie, der rummer kultursammenstød mellem tysk- og dansksindede. At man følger en række personer, der står på hver sin side af konflikten, både i krig og fred, giver et mikrohistorisk blik på dagligdagen. Velskrevet som roman, men som helhed skal bogens historisk formidlende potentiale fremhæves.
Emnet er taget op i mange romaner, fx Om hundrede år.