Henvender sig til læsere, der er optaget af befæstningsanlæg, men den giver også den interesserede læser et indblik i mange års sikkerhedspolitiske forhold.
Københavns befæstning blev opført 1885-1894, og i denne første samlede fremstilling af befæstningens militære historie fortælles også om Danmarks sikkerhedspolitiske problemer i spillet mellem stormagterne og den militærteknologiske udvikling i årene op til 1. verdenskrig. De forsvarspolitiske overvejelser bag anlægget, den planlagte anvendelse af Københavns Befæstning i kamp samt de centrale aktører i den dramatiske periode af Danmarkshistorien skildres levende. Til slut omtales befæstningens kulturhistoriske betydning. Bogen er skrevet af en gruppe historikere tilknyttet det kulturhistoriske specialmuseum Statens Forsvarshistoriske Museum, som bl.a. rummer Tøjhusmuseet og Orlogsmuseet.
Af den omfattende litteratur skal blot nævnes Klavs Becker-Larsen Tunestillingen, 1986, Lasse Harkjær Garderhøjfortet, 2000, Tom Wesmann Vestvolden, 2005, Danmarks krigshistorie, bind 2, 2008 og Første verdenskrig ved Tunestillingen, 2010. Se endvidere vidensbanken på http://befaestningen.thm-online.dk/.
Smukt og veltilrettelagt værk om Københavns befæstning med væsentlig vægt på det fortifikatoriske. Meget flot anvendelse dels af ældre fotografier, men også af helt nye optagelser af nogle af forterne.