Bøger / faglitteratur / fortegnelser

Københavns gadenavne : fra Kokkedal til Karlslunde og Dragør til Værløse


Beskrivelse


Vej- og gadenavnene i Birkerød, Farum, Hørsholm og Karlebo kommuner er listet op. I heldigste fald kan man finde oplysninger om det pågældende navn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Liselotte Henriksen

d. 18. dec. 2018

Forfatteren og forlæggeren Evan Bogan udgiver her en samlet fortegnelse over gadenavne i københavnsområdet med tilføjede forklaringer på visse af navnenes oprindelse. Bogen afgrænser ikkepræcist sit dækningsområde, men det synes at være identisk med KTAS's Københavnstelefonbogs gadefortegnelse, og benytter samme alfabetisering. En stor del af gadenavnene bliver blot nævnt medpostnummer, men for en del gives forklaringer på oprindelsen, dvs. biografier over de kendte personer, de er opkaldt efter, udredninger af gamle stednavne, der er brugt i vejnavnet, ellerleksikalske oplysninger om den gud, plante, historiske begivenhed, land, by osv. som indgår i navnet. Dækningsområdet er langt større end i Zinglersen: Københavnske gadenavnes historie ( 1. udg1972,2. udg. 1979), som ellers var den mest omfattende på området, og bogen dækker et stort hul i handbogslitteraturen og i et emne, som mange mennesker interesserer sig for. Derfor er detbeklageligt, at den dels er upræcis ellerdirekte fejlagtig i nogle af sine forklaringer, dels ikke søger at gå særlig meget i dybden med opklaringen af vejnavnene. Et nær samarbejde med delokalhistoriske arkiver og lidt mere omhu og tid investeret i udarbejdelsen kunne have resulteret i en bedre bog, hvis udgivelse nu blokeres. Illustreret med nogle få af "Fattig Holms" stik, mensavner kilde- og litteraturfortegnelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2003

af

af

Anny Skov Madsen

d. 2. maj 2003

Gadenavne er også en uendelig kilde til viden, underholdende oplysninger om byer og deres historie. Her er det København eller rettere Storkøbenhavn - fra Kokkedal til Karlslunde og fra Dragør til Værløse. I alfabetisk rækkefølge gives en kortfattet forklaring på navnet, hvad det betyder, og hvorledes det er opstået. Hvis det er personnavne, er de vigtigste data omkring personen medtaget. Det er er en sand kulturhistorisk guldgrube, og der er udfoldet stor iderigdom i byernes navne. Her er marknavne, sagnfigurer, håndværksfag, stednavne fra Danmark og udlandet. Gadenavne opkaldt efter personer fylder det meste, og det kan ikke undre, at der er flest mandenavne. Der er dog enkelte dronninger, kunstnere og såmænd Pernillevej efter Pernille i Holbergs komedier. Sidst er der et morsomt afsnit om byens øgenavne (nyt i fht. gammel udgave). Bl.a. Nørrebronx om Nørrebro og Falcon Valley om Falkoner Allé. En god og brugbar håndbog, som supplerer den fyldige litteratur om København. Der er mange korrektioner, nye oplysninger og flere gadenavne end i 1. udgave. Københavnske gadenavnes historie (1979) giver stadig de fyldigste oplysninger, men færre gadenavne.


Weekendavisen

d. 30. mar. 1994

af

af

Henrik Neiiendam

d. 30. mar. 1994