Bøger / faglitteratur / bibliografier

Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende : kampen om historien


Beskrivelse


Skildring af, hvordan Den Kolde Krig efter Berlinmurens fald har levet videre som kamplads i den offentlige debat i Danmark. Hvordan debattører, medier, politikere og historikere bruger fortællingen om Den Kolde Krig både politisk og historisk.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 1. juni 2017

Interessant og lærerig skildring af, hvordan Den Kolde Krig efter Berlinmurens fald har levet videre som kamplads i den offentlige debat i Danmark. For læsere, herunder også studerende, med interesse for opgøret om Den Kolde Krig og samspillet mellem historie og politik.

Bogen beskriver først, hvordan tre koldkrigsfortællinger, konfliktfortællingen, protestfortællingen og konsensusfortællingen, anvendes af deres respektive fortalere i kampen om at definere historien. Herefter stiller den skarpt på, hvordan og hvorfor debattører, medier, politikere og historikere bruger disse fortællinger, og hvordan Den Kolde Krig både politiseres og historiseres. Bogen kommer også ind på kulturkampen, fodnotepolitikken, Thulesagen og PET-kommisionen. Bogen er en revideret udgave af Rosanna Farbøls Ph.d-afhandling. Med noteliste.

Bogen giver et fint indblik i den komplekse og polariserende debat om Den Kolde Krig, og læseren får især en god forståelse for de politisk-ideologiske værdipræmisser, som de forskellige positioner er baseret på, og den understreger, at diskussionen ikke kun handler om fortiden, men i høj grad også om nutiden og fremtiden.

.


litteratursiden.dk

d. 28. juni 2017

af

af

Jan Michael Johansen

d. 28. juni 2017

Fortællingen om Den Kolde Krig er stadig et stridspunkt, der ikke kun vækker hidsig debat, men også udgør en front i dansk politik, hvor tre grupperinger slås om det historiske eftermæle. Den Kolde Kr...


Danske kommuner

Årg. 48, nr. 22 (2017)

af

af

Per B. Christensen

Årg. 48, nr. 22 (2017)