Det er et læsestykke, som især vil nydes af filologer, litteraturhistorikere og historikere, der studerer renæssancens kultur- og samfundsforhold.
En skolekomedie fra Helsingør af H.C.S., som Leif Stedstrup, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, har kommenteret og gennemarbejdet. Den er mindre interessant som drama, da handlingen er meget forenklet. Den består af en række monologer fremført af en række borgere fra samfundets hierarkiske lag. Der er greven, borgmesteren, kannikken, fiskerne, bonden, tjenestepigen, borgerpigen, tiggeren, skøgen osv. Kortt wendingh=skæbnens omskiftelighed er her en person, der forbinder og kommenterer de enkelte stemmer. I 1. akt har vi de velbjergede, i 2. akt de fattige, mens vi i 3. akt ser, hvordan skæbnen er vendt for dem alle: de rige blev fattige og de fattige rige. Personerne interagerer ikke med hinanden i stykket. Sproget er det gamle danske, som man skal vænne sig til at læse. Peblingens monolog starter fx således: "Huad ieg haffuer hagtt stor fattigdom/ Syden ieg først aff wngdom kom/ Ett Rett godtt maalltiid ieg alldrig fick/ Syden ieg først thiill schollen gick". Noter på de lige sider. Håndskriftbeskrivelse foruden proveniens, forfatterforhold, udgaver og en litteraturliste.
Det er nærliggende at sammenligne med en anden samtidig skolekomedie som Hieronymus Justesen Ranchs Karrig Niding. Hos Ranch er der dog et egentligt plot, hvad der stort set mangler i Kortt wendingh.
Fint at værket nu gøres tilgængeligt for langt flere.