Books / nonfiction / billedværker

Kunsten i kirken


Description


Danmark oplevede en veritabel renæssance i kirkekunsten i anden halvdel af det 20. århundrede. En udvikling, der startede i midten af 1950erne, tog fart i løbet af 1970erne, og som stadig er spillevende. I denne periode har en lang række af vores stærkeste kunstnere påtaget sig opgaver for kirken og løst dem på både fremragende og original vis. Kunsten i Kirken giver en samlet fremstilling af dette forløb – via udvalgte eksempler, kirke for kirke og kunstner for kunstner. Fundamentet for fortællingen er Joakim Skovgaard og Niels Larsen Stevns, og sporene trækkes nu helt frem til det 21. århundrede og til kunstnere som Christian Lemmerz, Thomas Kluge og John Kørner. Udgivelsen er forsynet med helt nyt illustrationsmateriale optaget af fotografen Hans Ole Madsen.

Reviews (9)


The libraries' assessment

d. 13. Sep. 2013

By

By

Jette Andreasen

d. 13. Sep. 2013

Dansk kirkekunst har siden midten af det 20. århundrede været i rivende udvikling. Her inviteres alle kirke- og ikke mindst kunstinteresserede på en lystrejse til stærke og originale udsmykninger fra Joakim Skovgaard til Christian Lemmerz.

Bogen udkom første gang i 2005 med 31 eksempler. Nogle er taget ud, andre er tilføjet og tidligere tekster er omskrevet. Kunsthistoriker, dr. phil. Mikael Wivel tager i indledningen udgangspunkt i traditionen fra Skovgaard og Niels Larsen Stevns. Men de 46 kirkeudsmykninger, der følger kronologisk, viser, at også modernister som Robert Jacobsen og Hein Heinsen samt stærke samtidskunstnere som Kørner og Lemmerz har taget livtag med alterbilleder, totaludsmykninger, glasmaleri og skulptur. Man fornemmer tydeligt på den indlevende tekst, at der er tale om personlige valg og analyser, som derved formidles fremragende. Flot illustreret med nye fotos. Forsynet med vejviser til kirkerne og litteratur om kunstnerne.

Wivel er en flittig forfatter af kunsthistoriske bøger. Enkelte af kirkeudsmykningerne omtales kort i hans Dansk kunst i det 20. århundrede, 2008. Bogen har et tydeligt kunsthistorisk sigte. Den teologiske vinkel kan findes i Lisbeth Smedegaard Andersen: Mytens forladte huse, 1999.

En fremragende formidlet lystrejse i 60 års dansk kirkekunst. Den mindre 1. udgave bør erstattes af denne.


The libraries' assessment

d. 3. June 2005

By

By

Jette Andreasen

d. 3. June 2005

En lang række danske kunstnere har i de senere år påtaget sig at lave kirkeudsmykninger, og har med meget forskellige udtryk ført en tradition videre. Kunsthistorikeren Mikael Wivel har udvalgt 31 værker fra det 20. århundrede og inviterer på en kronologisk lystrejse fra Joakim Skovgaard til Maja Lisa Engelhardt. Med flotte farvefotos og en tekst, der meget ligetil fortæller om kunstnerne og deres tilgang til det givne motiv. De fleste er altertavler, men også glasmaleri, vægmosaik og totaludsmykninger indgår. Fremstillingen er kunsthistorisk og ikke teologisk som Lisbeth Smedegaard Andersen: Mytens forladte huse, 1999, som behandler samme emne og tidsrum. 3 spor, der udgår fra henholdsvis Skovgaard, Niels Larsen Stevns og kunsthistorikeren Vilhelm Wanscher, forfølges og giver sig udtryk i værkernes store spændvidde, der også når modernister som Robert Jacobsen og Hein Heinsen. Den kunst- og kirkeinteresserede kan bruge bogen som vejviser. Bagest findes oversigt over kirkerne med adresser.


Politiken

d. 10. Oct. 2013

By

By

Christoffer Emil Bruun

d. 10. Oct. 2013


Jyllands-posten

d. 11. June 2005

By

By

Lars Ole Knippel

d. 11. June 2005


Kristeligt dagblad

d. 12. July 2005

By

By

Carsten Bach-Nielsen

d. 12. July 2005


Politiken

d. 4. Aug. 2005

By

By

Peter Michael Hornung

d. 4. Aug. 2005


Weekendavisen

d. 8. July 2005

By

By

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 8. July 2005


Berlingske tidende

d. 3. Sep. 2005

By

By

Torben Weirup

d. 3. Sep. 2005


Kunstmagasinet Janus

2013, nr. 4

By

By

Arne Mumgaard

2013, nr. 4