Læsere af biografier og historisk interesserede kan glæde sig over denne spændende fortælling om et berømt maleris skæbne.
I 1938 beslaglagde nazisterne i Wien jødernes ejendom og andre værdier. Det gik også ud over den østrigske maler Gustav Klimts berømte maleri "Kvinde i guld". I 2006 blev det vundet tilbage til en slægtning af de oprindelige ejere, efter en langvarig retssag mod den østrigske stat. Det er kernen i den amerikanske journalist Anne-Marie O'Connors brede fortælling om livet i den jødiske overklasse i Wien indtil nazisterne rykkede ind, og om den skæbne dens medlemmer senere led. Hovedpersonen er først Klimts muse, der er afbildet på maleriet, mens fokus senere er på niecen der vinder retssagen og som ældre dame i New York ser tilbage på sit liv. Illustreret med en del fotos.
En bredt anlagt biografi, der både rummer en god historie og har gode miljøskildringer, især af de jødiske kredse i det kosmopolitiske Wien i århundredets begyndelse, men også sine steder kan virke lidt langstrakt, når så mange skæbner fra det store persongalleri skal følges til dørs.
Alma Mahler, der har skrevet erindringsbogen Mit livMonumenternes mænd, 1991, var også en del af det sofistikerede miljø omkring Gustav Klimt. Monumenternes mænd, 2010, skildrer en gruppes bestræbelser på at finde og returnere kunst stjålet af nazisterneAlma Mahler, der har skrevet erindringsbogen Mit liv, 1991, var også en del af det sofistikerede miljø omkring Gustav Klimt. , 2010, skildrer en gruppes bestræbelser på at finde og returnere kunst stjålet af nazisterne.