En jødisk komiker bruger humor for at overleve i en kz-lejr i 1944. Rørende og voldsom fortælling. Specifikt til læsere af historiske romaner der foregår under 2. verdenskrig, men de store humanistiske budskaber åbner op til en bredere læserskare.
I februar 1944 bliver den jødiske komiker Ernst Hofman deporteret til en kz-lejr i Polen. Her forsøger han med humoren at overleve i en grusom tid, hvor lejrens kommandant også gerne vil bruge komikerens evner. Ernst finder hurtigt ud af, at det gælder om at overleve fra dag til dag, men kan humoren sejre over døden og grusomhederne? "Latteren og døden" udkom oprindeligt på hollandsk i 2010 og forfatteren Pieter Webeling har i sin research til bogen blandt andet interviewet overlevende fra de nazistiske kz-lejre.
Webeling har bygget sin fortælling op på en sober og enkel måde. Man kommer hurtigt ind under huden på Ernst og det føles næsten som om man selv er til stede i lejren. Det er en grum, grum historie, fyldt med voldsomme detaljer, men det er samtidig også en fortælling om den menneskelige sjæl der nægter at give op og om humoren som en redningskrans i et hav fyldt med ondskab. Fortællingen er stærk og vedkommende.
Romanen Brun sneThe grey zoneLivet er smukt samt filmene The grey zone og Livet er smukt omhandler også grusomhederne i kz-lejreneRomanen Brun sne samt filmene og Livet er smukt omhandler også grusomhederne i kz-lejreneRomanen Brun sne samt filmene The grey zone og omhandler også grusomhederne i kz-lejrene.