Bøger / faglitteratur / breve

Lov mig, at du kommer tilbage : en sand beretning om kærlighed og overlevelse i Gulag


Beskrivelse


Brevveksling mellem Lev og Svetlana Misjtjenko i perioden 1946-1954. Tusindvis af breve, der smugles ud og ind af Gulag, fortæller i et omhyggeligt udviklet kodesprog om Levs oplevelser, frustrationer og tanker i lejren og om kærligheden mellem de to.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 6. sep. 2013

Denne utrolige historie om kærlighed, der overvinder alt, vil gribe alle biografilæsere og andre, der gerne vil læse "en god bog". De, der læser om Ruslands historie, vil også finde bogen særdeles interessant.

Den engelske historiker Orlando Figes kender vi fra hans murstenstykke bog Hviskerne om hverdag og frygt i Stalintidens Sovjet. Figes beskriver den samme periode i sin nye bog på et enestående kildegrundlag, nemlig 1.250 breve skrevet af GULAG-fangen, Lev, og hans kæreste, Svetlana, der ventede på hinanden i 13 år, før de kunne blive gift. Lev blev taget som krigsfange under krigen, og hjemme i Sovjet blev han ligesom tusinder af andre idømt 10 års arbejdslejr for forræderi mod fædrelandet. Lev blev først løsladt i 1954. I alle de år, Lev sad i den nordrussiske GULAG-lejr i Petjora, skrev han breve til sin Svetlana, som lige så flittigt svarede. I de rørende breve opmuntrer de hinanden og fortæller om stort og småt fra hinandens meget forskellige dagligdag. Det er ikke svært at læse, for Figes binder de tos historie sammen med spændende og oplysende bemærkninger, som giver et fantastisk indtryk af tiden i Rusland dengang.

Den stærke tro på håb og redning i en umulig situation fik mig mange gange til at tænke på Ingrid Betancourts Selv stilhed hører op.

En meget velskrevet og anbefalelsesværdig bog om de sovjetiske GULAG-arbejdslejre på baggrund af en helt utrolig brevveksling, der forløb over ti år.


Berlingske tidende

d. 3. nov. 2013

af

af

Bent Blüdnikow

d. 3. nov. 2013


Kristeligt dagblad

d. 21. okt. 2013

af

af

Samuel Rachlin

d. 21. okt. 2013


Weekendavisen

d. 4. okt. 2013

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 4. okt. 2013