Bogen er et resultat af en åben forelæsningsrække for studerende, præster og andre teologisk og historisk interesserede.
Danmark er fortsat i høj grad bestemt af den lutherske arv, og forelæsningerne undersøgte, hvor meget og i hvilken forstand? Bogen fokuserer på, hvordan Luther er blevet læst og brugt af danske teologer i perioden mellem 1800 og 2000, og der omtales både religiøse bevægelser og enkeltpersoner. De særligt danske anliggender står i centrum. Det interessante er, hvordan Luther bliver læst og brugt? Da Luther ikke kan forstås uden den tyske filosofiske kontekst, er der også filosoffer blandt forfatterne. Bogen forbereder reformationsjubilæet i 2017. De 18 bidragydere, som er teologer eller filosoffer, kommer fra henholdsvis Københavns og Aarhus universiteter.
Emnet er ikke tydeligt behandlet i nyere litteratur, men se fx "Kirkebilleder" i tidsskriftet "Kritisk Forum for praktisk Teologi", 2004:97 Kirkens historie, 2012 og Martin Schwarz Lausten Martin Luther : munk, oprører, reformator, 2005.
Bogens kompetente forfattere tegner de centrale udviklingslinjer i dansk teologi i de seneste 200 år. Bogen er velskrevet og ikke svært tilgængelig, selvom et vist kirkehistorisk kendskab øger udbyttet af artiklerne.