Music / jazz

Magic Spirit Quartet


Reviews (5)


Globalnyt

d. 4. Feb. 2020

By

By

Torben Holleufer

d. 4. Feb. 2020

"I Danmark har vi kendt [Bekkas] i en årrække gennem hans samarbejde med en anden ildsjæl og igangsætter, nemlig trommeslageren Stefan Pasborg, og det er blevet til et udstrakt samarbejde de to i mellem, hvor Pasborg virkelig har lært sig gnawa-musikkens væsen ... Der [er] tale om et mageløst møde, og når det gælder gnawa-crossover noget af det mest frugtbare, jeg har hørt i mange år. Ja, jeg føler mig fristet til at gå 29 år tilbage, da den i USA bosatte Marrakesh-gnawa, Hassan Hakmoun, gik sammen med blandt andre trompetisten Don Cherry og perkussionisten Adam Rudolph og skabte det banebrydende værk "Gift Of The Gnawa" ... [På] den klassiske "Mrhaba" (...) spiller Majid den arytmiske indledning, som kan minde om de indiske alaap, som nærmest sætter stemningen. Goran Kajfeš fabulerer allerede på trompeten, spacede keyboards kommer til, og med et ryk lægger Kaptajn Bekkas fra land med det karismatiske riff og Pasborg bygger et kommenterende rytmisk tog og vi er i gang, hvorefter en vældig første trompetsolo guider os af sted. Det er gnawa-substans, og det fede ved bandet er, at de vestlige musikere overhovedet ikke kommer i vejen for trancens magi. Den antager tværtimod nye farver og udtryk i det her selskab ... Det er ren alkymi".


Loppen

2020

By

2020

"Selvom Majid Bekkas først og fremmest mestrer det baslignende ghanesiske instrument guembri, så er hans baggrund den klassiske musik, og han er professor ved musikkonservatoriet i Rabat. Trompetist Goran Kajfeš trækker på inspirationer fra et bredt udvalg af musikkens mange forgreninger, hvilket slår igennem i hans afrikanske og mellemøstlige udtryk kombineret med hans særegne take på futuristisk jazz og klassisk minimalisme. Stefan Pasborg er en af Danmarks største trommeslagere, der modsvares af pianist Jesper Nordenstrøms status i hjemlandet Sverige. Det musikalske output lander et sted mellem Gnawa-trance og psykedelisk jazz".


Salt peanuts

d. 20. Jan. 2020

By

By

Jan Granlie

d. 20. Jan. 2020

"Magic Spirit Quartet har eksistert noen få år, og de har vært å høre på flere festivaler i Norden de senere årene ... Sammen lager de en fin blanding av Bekkas tradisjonsmusikk fra Marokko, Kajfes sin bakgrunn fra det sør-østlige Europa og rytmisk, moderne jazz ... Det er deilig sommervarm musikk vi får høre. Komnbinasjonen av Bekkas guembri og Kajfes' trompet er viktig i lydbildet, mens Nordenströms piano og keyboards og Pasborgs trommer og perkusjon er med på å gi musikken liv og variasjon. Og selv om Bekkas er den "viktigste" solisten i kvartetten, så må nesten Kajfes' fine trompetspill nevnes som et bærende element. Hans tone i hornet er klar og fin, og den passer perfekt til Bekkas stemme og guembri. Innimellom kan han minne både om det seneste man fikk servert fra Don Cherry (hør på sjettesporet "Annabi"), kombinert med en smule sen Miles Davis".


Jazznyt

d. 30. July 2020

By

By

Niels Overgård

d. 30. July 2020

"Det er en af den slags albums, hvor man besættes og ikke kan lade være med at overgive sig fuldstændigt til energien og stemningen. Fire erfarne musikere bygger bro mellem Nordafrika og Norden. Mellem jazz, psych, funk, blues, gnawa og afro. Meget anbefalelsesværdig".


Songlines

2020 May

By

By

Jo Setters

2020 May

"This is the first release from this new group, which combines Bekkas' gimbri (bass lute), oud and guitar with keyboards, trumpet and percussion from three Nordic musicians. Most of the songs here are traditional with two Bekkas originals and one group composition. The gimbri gives all the tracks a powerful rhythmic foundation, as the other instruments weave and dance around Bekkas' keening vocals, using the spaces to create improvised atmospheres. The longer tracks create intense trance-like effects that invite listening with the mind-altering substance of your choice. 'Bania' is a call-and-response with a driving riff and some almost psychedelic keyboards, while the gentle 'Annabi' swings along with percussion reminiscent of the balafon. Ultimately, the most impressive aspect of the album is how it creates a coherent, captivating, new sound out of seemingly unconnected elements".