Books / fiction / digte

Malmö by night : digte


Description


Digte. Iagttagelser og stemninger fra storbyen i løbet af en sommer kombineres med enkle metafysiske og eksistentielle betragtninger.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 22. Dec. 2014

By

By

Thomas Ry Andersen

d. 22. Dec. 2014

Lyrikinteresserede får her en lettilgængelig digtsamling, som på glimrende vis kombinerer iagttagelser og stemninger fra storbyen med enkle eksistentielle og metafysiske betragtninger.

Jakob Brønnum, der også er teolog, har en større produktion bag sig, der ud over digte også tæller fortællinger og essays, fx Verden ifølge U2Kun sig selv og romanen Kun sig selv. I denne digtsamling henter Brønnum bl.a. motiverne fra storbyens lys og lyde og det metafysiske: "om lidt er lyset/orange og natten går ind/i sig selv/med syvmileskridt." "Men hvor er englene?/Er de i indkøbscentret?//Er de over mågerne/i luften omkring Turning Torso/er der engle på gangene på//Karolinska Sjukhuset/som vi besøgte igår i//regnvejret."Jakob Brønnum, der også er teolog, har en større produktion bag sig, der ud over digte også tæller fortællinger og essays, fx Verden ifølge U2 og romanen . I denne digtsamling henter Brønnum bl.a. motiverne fra storbyens lys og lyde og det metafysiske: "om lidt er lyset/orange og natten går ind/i sig selv/med syvmileskridt." "Men hvor er englene?/Er de i indkøbscentret?//Er de over mågerne/i luften omkring Turning Torso/er der engle på gangene på//Karolinska Sjukhuset/som vi besøgte igår i//regnvejret.".

Skandinaviens højeste bygning, Turning Torso, indkøbscentret, mystikeren Swedenborg og engle blandes på glimrende vis. Kombinationen af hverdagsagtige, eksistentielle og forholdsvis simple metafysiske betragtninger hæver samlingen op på et højere niveau, og det virker rigtig godt. "Det er tænkeligt at livets mening/ ikke findes// at den altid/ må søges gennem bevægelsen//henimod det sted/hvor alting er flygtigt//undtagen flygtigheden." Omslaget, der viser Turning Torso by night, er fremragende og passer godt til bogen.

Der er fx Kristian Leths Før og efter videnskab, der blander hverdagsbetragtninger med det religiøse og filosofiske.