Der skal nok være nysgerrighed hos mange læsere efter at komme bag facaden hos tegneren der, mod sin vilje, blev verdenskendt da Jyllands-posten bragte hans Muhammed-tegninger i 2006.
I samarbejde med journalist og forlagsredaktør John Lykkegaard fortæller tegneren Kurt Westergaard om barndommen og opvæksten i landsbyen Døstrup nær Hobro, om tiden på gymnasiet i Randers og lærerseminariet i Ranum. Parallelt med forskellige jobs som lærer og skoleleder dyrkede og udviklede han sine evner for tegning, og det førte til en professionel karriere som tegner. Han genfortæller historien om baggrunden for tegningerne i Jyllands-posten og om den pris han betaler for at være blevet et ikon for ytringsfriheden, og han gør rede for sine egne holdninger til islam, fundamentalisme og de grundlæggende demokratiske værdier. Der er indlæg af venner, kollegaer, familiemedlemmer og politikere, bl.a. gengives den tyske forbundskansler Angela Merkels tale da KW modtog en tysk frihedspris, og hele vejen gennem bogen vises eksempler på Kurt Westergaards tegnekunst.
Der er skrevet adskillige bøger om Muhammed-krisen og dens følger. En anden hovedperson, journalisten Flemming Rose, har i Tavshedens tyranni, 2010 redegjort for sit syn på krisen og dens perspektiver.
Efter talrige udgivelser om Muhammed-krisen er det her tegneren der udløste alt postyret der for første gang kommer i fokus. Trods en lidt rodet redigering får man et godt indblik i mennesket bag tegningerne og i hans holdninger til de demokratiske værdier.