Den megen forhåndsomtale vil utvivlsomt skabe en stor aktualitetspræget efterspørgsel, mens bogen på lidt længere sigt nok mest vil blive efterspurgt som en af flere titler om baggrund og perspektiver for Muhammed-krisen.
Jyllands-postens kulturredaktør Flemming Rose gør her i 5-året for Muhammed-tegningerne status over deres konsekvenser. Han beskriver det, han kalder sin egen version af Muhammed-krisen og fortæller om sin personlige baggrund og de dramatiske konsekvenser, sagen har haft for ham og tegneren Kurt Westergaard. Men størstedelen af den bredt anlagte bog er et forsøg på at se Muhammed-sagen i et globalt perspektiv, med en lang række refleksioner over ytringsfrihedens vilkår og grænser historisk og aktuelt, især i forholdet til religionen. En billedsektion i midten af bogen bringer en faksimile gengivelse af den oprindelige artikel med tegningerne sammen med en lang række andre billeder, der i tidens løb har udfordret ytringsfriheden.
Der udkom en række titler om krisen umiddelbart efter det værste postyr havde lagt sig, bl.a. Per Bech Thomsens Muhammedkrisen : hvad skete der, hvad har vi lært?, 2006 og Karikaturkrisen : en undersøgelse af baggrund og ansvar, 2006 af Rune Engelbreth Larsen og Tøger Seidenfaden.
En velskrevet bog hvor Flemming Rose giver sin udlægning af sagsforløbet omkring udgivelsen af karikaturtegningerne, og hvor han reflekterer over og diskuterer ytringsfrihedens vilkår.