En sjælden gæst på det danske bogmarked, den forlængst afdøde amerikanske forfatter (1886-1970), præsenteres her med sin gennembrudsroman fra 1925. En collageagtig, kalejdoskopisk New Yorker roman, som med en god bagsidetekst appellerer til en målgruppe af fans af amerikansk litteratur, klassikere og romaner om The Big Apple.
Dette moderne hovedværk i amerikansk litteratur har byen New York som sin egentlige hovedperson. Som læser skal man forestille sig en tur med undergrunden til Manhattan - folk stiger af og på. Hvor kommer de fra, hvor skal de hen? Nogle personer følger vi hele romanen igennem, men ellers handler den om de mange forskellige mennesker der bliver opslugt af metropolen. Her er immigranter, arbejdsmænd, danse- og korpiger, arbejdsløse, børshandlere, bohemer, anarkister. Alle søger lykken eller i hvert fald overlevelsen, men mange af dem må bøje nakken i menneskemylderet. Romanen tager læseren med på en rejse både i etnicitet og i byens fysiske rum, og det er faktisk temmelig godt gjort. Ikke svær at læse og interessen holdes fanget trods de mange personer.
Læs også hans En ung mands eventyr, dansk 1963, og Den 43nde Breddegrad, dansk 1931. Derudover er Dos Passos i litterær familie med Faulkner, Scott Fitzgerald og T.S. Eliot samt de nutidige Auster og Lethem.
New York er hot omdrejningspunkt i mange nutidige romaner; stor ros til forlaget at bringe en klassisk, litterær og tidløs vinkel på storbyskildringen med denne roman, som nok skal finde læsere.