Roman om 16-årige Jes, der som dansksindet lever i det tyske Nordslesvig under 1. verdenskrig. Til selvstændig læsning fra ca. 12/13 år. Også for voksne.
Bent Rasmussen kræver ikke nærmere præsentation. I denne nye roman for unge (og voksne) møder vi under 1. verdenskrig 16-årige Jes. Han bor med sin mor syd for den dansk tyske grænse i det dansksindede Nordslesvig. Faren er ved fronten. Mødet med en undvegen russisk krigsfange bliver starten på en forunderlig rejse for Jes, der både bringer ham til den hollandsk/tyske grænse (det neutrale Holland virker som om det er med i 1 verdenskrig i denne roman!) og i favnen på flere modne kvinder for til slut at ende tilbage, hvor han startede. Den 16-åriges dannelsesrejse handler både om identitet, seksualitet og personlig udvikling. Den er fortalt i et sanseligt, men ordknapt, replikrigt sprog, hvor Bent Rasmussens sproglige fantasi og rammende ordbilleder skaber en fantastisk stemning. Vi får et flot og overbevisende portræt af den "faderløse" Jes og af krigens mere eller mindre opløste samfundsstrukturer.
Af andre romaner for børn og unge om dansksindede i Nordslesvig under 1. verdenskrig kan nævnes Hellebergs Den sommer mændene forsvandt og Rindels Men himlen lukker sine øjne begge fra 2003.
Alt i alt en uhyre velskrevet og sprogligt fængende roman om 16-årige Jes' dannelsesrejse i det frisiske område under 1. verdenskrig. Vi får et overbevisende portræt af Jes og af den sære krigstid, hvor alt er i opløsning.