Books / nonfiction for children

Mumierne og deres gåder


Description


Forklaring på hvad en mumie er, egyptiske mumier, inkamumier, amerikanske og grønlandske mumier samt mumier fundet i polare områder og i moser. Gravskikke og de mange gravskatte, som er fundet i forbindelse med mumierne.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 24. Jan. 2000

By

By

Flemming Dehn (skole)

d. 24. Jan. 2000

Bogen På sporet af mumier (00/06) beskæftiger sig hovedsageligt med Egypten. Denne bog her – Mumierne – og deres gåder – ser på flere af de steder, hvor man har gjort disse fund. Efter en flot start med: hvad er en mumie? hvad kan en mumie fortælle? fører bogen sin læser til Egypten med omtale af, hvordan de balsamerede, hvordan begravelsen foregik og fundene af mumier af dyr. Rejsen fortsætter til Inkariget, Amerika og Grønland, Nord- og Sydpolen, Kina, Japan for så at slutte af med mosefolket i Europa. Flotte illustrationer støtter den velskrevne tekst, og man er efter endt læsning ret vidende om de mumier, der lader os betragte fortiden på en måde, som ingen anden form for historie kan. Vi ved i dag meget om, hvordan de levede og om hvordan miljøet påvirkede deres helbred. De to omtalte bøger her supplerer på bedste vis hinanden. Selvlæsning fra 12 år. Velegnet til historieundervisning fra 5. klasse.


The libraries' assessment

d. 24. Jan. 2000

By

By

Torben Bråe Olesen

d. 24. Jan. 2000

Bogen beskriver og forklarer hvad en mumie er. Den har afsnit om de egyptiske mumier, inkamumier og de amerikanske og grønlandske hulemumier, samt frosne, fjernøstlige og mosemumier. Bogen fokuserer meget på hvad ligene fortæller og de ting der bliver fundet sammen med ligene, smykker og beklædning. Bogen er oversat fra engelsk, men nævner de danske mumier og har lidt mere om de grønlandske mumier. Satsen er stor og tydelig. Der er temaafsnit i farvede bokse, f.eks. hvordan bliver en egyptisk mumie til. Der bruges både sort/hvide og farvebilleder der alle er gode, skarpe og velkomponerede – flere er fritskrabede, enkelte tegninger og kort i farver. Bogen er spændende at gå på opdagelse i på grund af de mange flotte billeder og den velfortalte og spændende tekst der kan læses af børn fra 12-13 år. Teksten balancerer fint mellem det kuriøse og bizarre i emnet og det etnografiske og historiske element. Voksne får også en god introduktion til emnet, som overhovedet ikke signalerer børnebog – der lefles ikke med gysende farvetegninger mv. Bogen er en anelse sværere end Philip Steele: Værd at vide om mumier (98/41), og den har bredere anvendelsesmuligheder. God forside med farvefoto af Tollundmanden.