Hverdagslivet i Danmark i de første 200 år efter reformationen set gennem otte præsters virke rundt omkring i landet vidner om en kulturhistorisk udgivelse der vil kunne bruges i videregående undervisning. En forskningsbaseret fremstilling der kan nå en bred læserkreds idet teksten ikke er tynget af kilder og litteraturhenvisninger. Omslag og titel sender klare signaler om sigte og indhold.
Forfatterne skildrer et Danmark i perioden 1550-1750, renæssancens og siden også enevældens tid. Et Danmark beskrevet i øjenhøjde med de (nye) lutheranske præsters mange og forskelligartede opgaver. Der er sammenhænge og praksis af enhver art, kirkelige handlinger: dåb, nadver, skrifte m.m., oversættelse/udgivelse af opbyggelig litteratur, den rette troslære i en tid med et nyligt omkalfatret religiøst verdensbillede med tilhørende stærke følelser frem til mere jordnære betragtninger om embede, dagligliv og udkomme. Det er nærværende og engageret skrevet mikrohistorie der bidrager flot med mange facetter til dansk præste- og kulturhistorie.
Den historisk-biografiske litteratur om danske præster er omfangsrig, se fx standardværket, Wibergs "Bidrag til en almindelig dansk præstehistorie", I-IV, genudgivet 1959-60 og Troels Troels-Lund: Dagligt liv i Norden i det sekstende århundrede, 6. udgave v/Erik Kjersgaard, I-VII, 1968-69. Se også denne bogs afsnit: "Kilder og Litteratur".
Som undertitlen så præcist anfører en kulturhistorie om sognepræster og sognefolk i et nyligt reformeret Danmark.