Bogen retter sig primært mod intellektuelle akademiske cirkler og folk med interesse for politiske idéer og samfundsdebat.
Forfatteren er lektor ved Nordisk Institut ved Århus Universitet og har tidligere skrevet bøger med filosofisk og teologisk indhold. I nærværende bog debatterer han provokerende begrebet nationalisme og de paradokser, der er forbundet hermed. Nationalismen eksisterer i høj grad, men er ofte forbundet med negative udsagn når der ses bort fra sportslige og festlige lejligheder. Hauge spidder veloplagt de holdninger og forestillinger, som såkaldte toneangivende kredse giver udtryk for. Bogen rummer både historiske og nutidige vinkler, og Hauge inddrager forskellige nationalismeteorier og danske og udenlandske forskere og forfattere, som har beskæftiget sig med begrebet.
Mange bøger behandler nationalisme- og nationalstatsbegrebet, men Hauge har sin egen stil hvor provokationen og de mange spørgsmål bygger på et solidt fundament. Af hans tidligere udgivelser kan bl.a. nævnes Post-Danmark : politik og æstetik hinsides det nationale, 2003.
En vidende og velskrevet udfordring til vanetænkning og alment forekommende forestillinger om hvad nationalisme er. Den provokerende og udfordrende tekst lægger op til en nyvurdering af begrebet med masser af stof til eftertanke.