Bøger / faglitteratur / erindringer

Nazitøsen : en sand historie


Beskrivelse


Anna-Lena Joners Larsson (f. 1977) fortæller om hvordan hun, fordi hun blev forelsket i forsangeren i et White Power-band, langsomt blev nazist, og hvordan hun kom ud af miljøet igen, da parret fik det andet barn og forholdet gik i opløsning.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. feb. 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 15. feb. 2017

En ung kvinde glider stille ind i det nazistiske miljø i Sverige, men kommer ud på den anden side med så meget klarsyn, at hun begynder at hjælpe dem, hun foragtede: De fremmede. Bogen henvender sig bredt med sit indspark i den politiske debat om flygtninge og indvandrere.

Som ung kvinde bliver Anna-Lena Joners Larsson forelsket i forsangeren i et White Power band. I starten af forholdet er Anna-Lena ikke nazist, og hun mener ikke at det er problematisk at være kæreste med en nazist. Med forelskelsen følger dog en gradvis udskiftning af vennekredsen, adfærd og udseendet, så Anna-Lena til sidst er en vaskeægte nazist med hagekors og SS soldat tatoveret på kroppen. Hun synger i kærestens band, som bl.a. spiller til KKK arrangementer i USA. Vendepunktet bliver da parret har fået barn nummer to, og familien går i opløsning. Langsomt ændres Anna-Lenas syn på de fremmede, og hun ender med at hjælpe en del indvandrere og flygtninge med velgørende arbejde.

Ubehagelig beretning om, hvordan en ung kvinde stille og roligt lader sig omvende til en nazist. En periode af sit liv, som hun nu skamfuldt ser tilbage på. Historien er fint fortalt, og den gør rede for, at verden ikke er sort/hvid og at fundamentalisme kan listes ind i sindet.

Temaet med at komme ud af det nazistiske miljø er også centralt i den lidt ældre bog Afregning.