Books / fiction for children / roman

Øretævens vej


Description


Som 11-årig må den fattige arbejderdreng Bernhard forsørge familien. I 1870'ernes København er børnearbejde ensbetydende med ussel løn, ondsindede drillerier og øretæver. Sammenhold mellem arbejdere er et ukendt ord.

Reviews (12)


The libraries' assessment

d. 13. July 1998

By

By

Ulla Møller

d. 13. July 1998

Siden bøgerne om Bernhard og hans familie i 1870'ernes København udkom første gang i 1981, har de været populære og godt udlånt. Ifølge forordet har de også vist sig velegnede i undervisningen i tværfagligt emnearbejde i dansk og historie. Det er baggrunden for, at første bind nu udkommer bearbejdet til letlæsningsbog. Det giver de svage læsere blandt de 10 -13-årige mulighed for at arbejde med bogen på lige fod med kammeraterne. Bearbejdelsen betyder at handlingen er skåret helt ind til skelettet, mest levende står skildringen af den begyndende arbejderbevægelse tilbage, et emne der er centralt i serien. Men de stemningsskabende elementer er forsvundet, bogen er blevet en brugsbog og ikke et børnelitterært værk. Derfor skal den nok udelukkende anvendes, som det anbefales i forordet, nemlig så de, der har brug for det selv læser letlæsningsbogen, men samtidig hører den rigtige bog læst op enten af en voksen eller som lydbog. Omslag, illustrationer og kapitelinddeling er identiske med originaludgavens.


The libraries' assessment

d. 13. July 1998

By

By

Ingrid Jensen (skole)

d. 13. July 1998

Øretævens vej er her bearbejdet til en letlæsningsbog med differentiering på klassen for øje. Sammenlignet med originaludgaven er der sket væsentlige ændringer i opsætning og sprogforenkling, men det vigtigste i handling, miljøbeskrivelse og tidsbillede er bevaret. Også personerne er fyldige nok i den kortere form til at danne sig et billede og en fornemmelse af dem. Kapitlerne er identiske i overskrifter, ligesom omslag og illustrationer er det. Bogen her har næsten samme sideantal og kapitellængde som forlægget, hvilket skyldes en åben sats, korte linjer og opdelingen i mange afsnit for at lette læsningen. Øretævens vej er egentlig ikke så svær at læse, men alligevel vil nogen fristes til at vælge den lettere udgave, selv om det ikke er nødvendigt. I hvert fald må valget mellem udgaverne bero på vejledning af læseren, enten det er til fritidslæsning eller undervisning. Titlen findes også som lydbog, hvilket hidtil har suppleret brugen af klassesæt. Men givetvis vil flere end før kunne få glæde af denne beskrivelse af en arbejderfamilie i 1870'ernes København.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Birte Egebak (børn)

d. 18. Dec. 2018

Det er i forsommeren 1876 - 4 år efter slaget på »Fælleden«. Der er arbejdsløshed og uroligheder i det københavnske arbejderkvarter, hvor 11-årige Bernhard bor med sine forældre og søskende.Moren og de ældste børn må bidrage til det daglige brød, mens faren er arbejdsløs og senere i fængsel. Bernhard arbejder på Vestermanns cigarfabrik. Fra sin plads her nederst i hierakiet gør hansine erfaringer om samfundets skævheder, som han også oplever i skolen og i holdningen til Ladegårdsfolkene, den tids udskudte. Under arbejdernes årlige demonstration grundlovsdag (1. maj fejresførst fra 1890), hvor de kvindelige arbejdere for første gang deltager under egne faner, går sammenhængen op for Bernhard under samtale med kammeraten Frederiks far, bogens talerør. Han forstår, atkampen er fælles for mænd, kvinder - og børn, og at den er lang . . . Gerd Rindel, der tidl. har ill. børnebøger og skrevet til antologier, debuterer her som børnebogsforf. - og det gør hun godt.Det enkle, kraftfuldesprog, den fremadskridende handling, spændingsmomenterne og den solidariske og levende person-/miljøtegning leder tanken hen på Chr. Christensen: En rabarberdreng vokser op.Forside og ill. af forf. - enkelte lidt vege og pæne. Fra 10-11 år. Opl. fra 8 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

August Danielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Handlingen er henlagt til København 1876. Den 11-årige Bernhard er alene med sin mor og to søstre. Drengen arbejder på en cigarfabrik om formiddagen og går i skole om eftermiddagen. GennemBernhard får læseren indblik i datidens levevilkår og begyndende arbejdskamp og aner i Bernhard spiren til en af arbejderklassens pionerer. Handlingen er spinkel, hvorimod beskrivelsen afarbejderklassens hverdag, dens skole-, bolig- og arbejdsforhold står stærkt. Miljøbeskrivelserne gives i en neddæmpet form, der sammenholdt med den spinkle handling kan få bogen til at virke lidtbleg. Den historisk interesserede læser vil fæstne sig ved skildringen af de sociale forhold og vil lægge bogen fra sig med et nogenlunde troværdigt billede af perioden. Klar og tydelig typografi.Forfatterens lidt idyllise-rende illustrationer rammer ikke helt periodens barske virkelighed. Forsigtig anskaffelse for de 12-16 årige.


Jyllands-posten

d. 16. Jan. 1984

By

By

Annelise Vestergaard

d. 16. Jan. 1984


Politiken

d. 19. Aug. 1981

By

By

Ingerlise Koefoed

d. 19. Aug. 1981


Folkeskolen

årg 99, nr 24 (1982)

By

By

Bent Rasmussen

årg 99, nr 24 (1982)


Land & folk

d. 25. June 1981

By

By

Herman Oschlak

d. 25. June 1981


Information

d. 19. Nov. 1981

By

By

Ove Kreisberg

d. 19. Nov. 1981


Børn & bøger

årg 34, nr 6 (1981)

By

By

Jacob

årg 34, nr 6 (1981)


Berlingske tidende

d. 8. July 1981

By

By

-st

d. 8. July 1981


Lands-avisen Aktuelt

d. 6. July 1981

By

By

Steffen Larsen

d. 6. July 1981