Bøger / faglitteratur

Og de sejler : de gamle træskibe


Beskrivelse


Skibe enten bygget eller hjemhørende på Fyn: Anna Møller (Svendborg), Frem (tidligere lejrskoleskib Odense), Palnatoke (Svendborg), Havgassen (Fåborg), Hjalm (Fåborg), Mira (Fåborg), Meta (Assens), Lilla Dan (Svendborg), Aron (Marstal), Brita Leth (Svendborg), Bonavista (Marstal), Fulton (Marstal), Marylyn Anne (Marstal), Fylla (Nyborg/Svendborg), Madonna (Svendborg), Gommeline (Tåsinge), Schrøders Minde (Fåborg/Kerteminde), Grønne Erna (Svendborg), Eino (rudkøbing), Viking (Odense/Svendborg).

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 20. jan. 2011

Til alle sejlskibs- og maritimt historisk interesserede.

3. udgave af en indbydende veldisponeret bog om 46 af de bevaringsværdige sejlskibe, der er blevet restaureret og nu sejler under dansk flag. Først er der afsnit om vigtigheden af at bevare den sejlende danske kulturarv. Dernæst følger udmærkede redegørelser om skibstyper, skrog, sejl og rigning - de mest instruktive jeg her har set i nogen dansk bog. Hovedparten består dog af en beskrivelse af de enkelte fartøjer, deres forhistorie - ofte med spændende dramatiske episoder - samt nuværende brug. Eneste minus er manglende ajourføring med nye skibe og faktuelle oplysninger. Således står fx Øresundsbåden Marius stadig opført, selv om den gik tabt august 2010, ligesom den glædelige nyhed angående skonnerten Bonavistas nuværende restaurering af Nationalmuseet også savnes. Billedmaterialet er et indbydende særdeles velfungerende mix af historiske s/h fotos og tegninger samt smukke nutidige farvefotos, som i den grad gør fartøjernes visuelle skønhed ære. Bogen er skrevet med forklaring på sømandsudtryk og fagsprog, så både fagfolk og almindeligt interesserede kan få udbytte. Enkelte tekniske afsnit og alle billedteksterne er oversat til engelsk og tysk.

Ingen ændringer i forhold til 2002-udgaven, men stort set ingen tilsvarende nyere udgivelser i emnet. Bogen kan derfor med fordel erstatte de mange ældre titler.

Trods manglende ajourføring er det efter min vurdering den bedste bog på markedet om danske bevaringsværdige sejlskibe.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 1996

af

af

Morten Bagger

d. 12. juni 1996

En flot illustreret bog om 46 af de bevaringsværdige gamle skibe, der stadig sejler under dansk flag, skrevet af en kender: formanden for Træskibs Sammenslutningen, der har gjort så meget for at bevare disse herlige skibe og både. Han fortæller godt og engageret, om hvorfor det er vigtigt at bevare også den sejlende del af de danske fortidsminder og gennemgår de vigtigste fagudtryk om skibene. Hovedparten af bogen er en beskrivelse af de enkelte fartøjer, deres omtumlede historie og nuværende brug. I forhold til Kaj Lunds Vinden er vor bind 1-6, 1978-83 er udvalget af skibe naturligvis mindre, men billedmaterialet er flottere, oftest i farver og teksten er ajourført og mindst lige så velskreven som hos Lund. Altså: en god ny bog om de gamle kønne skibe.


TS

Årg. 25, nr. 4 (1996)

af

af

Kaj Lund

Årg. 25, nr. 4 (1996)


Årbog for Svendborg & Omegns Museum

1996

af

af

Henrik M. Jansen

1996


TS

Årg. 25, nr. 5 (1996)

af

af

J. Svarer

Årg. 25, nr. 5 (1996)