Til læsere af nyere fransk litteratur i den autentiske biografiske romangenre. Kan også formidles som en fin lille bog om sorgbearbejdelse.
Forfatteren er født i Paris i 1960, og dette er hans debutroman. Romanen handler om hans mor Perla, der i 1944-1945 overlevede et ophold i Auschwitz. De måneder hun tilbragte i lejren påvirkede hende resten af livet, hvor hun gentagne gange led af depressioner. Fortællingen indledes med moderens død, der giver den efterladte søn et stort behov for at finde oplysninger om hendes fortid og holocaust; et emne der aldrig blev talt om i barndomshjemmet. Sideløbende hermed læser han tysk litteratur og funderer over at en ideologi som nazismen og digtere som Novalis og Hölderlin kan stamme fra den samme kulturbaggrund. Sorgen bearbejdes, og der bliver også plads til at glæde sig til det lille barn, som kvinden i hans liv venter. Romanen har en autentisk biografisk vinkel, men sproget holder en poetisk skønlitterær tone, der gør fortællingen personlig og enestående. Illustreret med enkelte fotografier og billeder, der refererer til Holocaust og tysk kunst og litteratur. Vinder af Prix Goncourt du Premier Roman.
Maja Lucas har i Katrines hånd på poetisk vis beskrevet tabet af en elsket person, mens Tyskerens landsby af Boualem Sansal kommer ind på forholdet til holocaust i den næste generation. Stilen med at tage udgangspunkt i egne erfaringer kan også minde om Tomas Espedal.
En lille perle, om sorg og holocaust, beskrevet smukt og gribende.