Fremragende samling af iranske digte viser poesiens kraft. Anbefales til alle med interesse for ytringsfrihed og hang til god poesi.
Den iranske digter, Omid Shams (f. 1982), boede i Aarhus i 2014-2016 som fribyforfatter, da han var under pres fra den iranske regering. Her kan man se tekster af 18 - ofte politisk forfulgte - digtere, som Shams har udvalgt blandt iranske digtere fra 1930-2015. Med efterord af Shams som giver indføring i iransk poesi fra 1930 til 2015 og introduktion til hver enkelt forfatter. Fælles for digtene er, ifølge Shams, at de "udfordrer den etablerede mainstreamlitteratur", hvilket gives fællesbetegnelsen "avantgarde". Avantgarde-digtningen spores tilbage til Nima Yushij (1895-1960), som - ansporet af revolutionen i 1906 - begyndte at lede efter nye poetiske udtryk for den forandrede virkelighed.
Flere digte har et iturevet, søgende sprog, ofte iblandet brudstykker af hverdagssprog, og med syntaksen sprængt. Man fornemmer en frihedstrang og en indignation, som gør digtene nærværende og betydende - det handler om liv og død. Se blot dette digt af Mohammad Mokhtari (myrdet af den iranske efterretningstjeneste i 1998): "For stenen har prøvet mundens vej tusinde gange / når stemmen knækker / når talen dirrer / når sætningen bliver brudt / når en gammel eller et barn slår sig selv ihjel / først da bliver bliver betydningen klar". Flot efterord af Shams.
For dansk language poesi, se fx Martin Glaz Serups Romerske nætter.