Stemningsmættet historisk roman om videnskab og overtro, der udspiller sig i brydningen mellem reformationen og oplysningstiden i slutningen af 1600-tallets Estland. Anbefales til alle litteraturelskere.
Meelis Friedenthal (f. 1973) er en estisk teolog og forfatter til flere skønlitterære romaner. "Pilekongen", hvis handling udspiller sig i løbet af en uge i slutningen af det 17. århundredes Estland, åbner med, at Laurentius Hylas ankommer til universitetsbyen Dorpat/Tartu for at fordybe sig i sine medicinske studier. Det er urolige tider med hungersnød og misvækst, og Hylas, der selv lider af et overskud af sort galde/melankoli, må navigere mellem et mere eller mindre videnskabeligt liv på universitetet og en overtroisk befolkning, der ser "onde øjne" og hekse overalt, og som frygter pilekongen, der efter sigende kommer og stjæler de syges sjæl. Romanen er tildelt EU's litteraturpris.
Læseren er her i selskab med en lærd og yderst velskrivende forfatter, der især forstår at skabe en stemning af temaer som mistro, misvækst, hungersnød, kristendom, videnskab og overtro. Romanen mangler lige det sidste svirp for at folde sig helt ud, men alt i alt en glimrende læseoplevelse.
Romanen er næsten lige så stemningsmættet som Umberto Ecos mesterværk Rosens navnTsarens galning som også tematiserer videnskab vs. overtro. Friedenthal kan ellers også sammenlignes med Jaan Kross, en anden estisk forfatter af historiske romaner, fx Tsarens galningRomanen er næsten lige så stemningsmættet som Umberto Ecos mesterværk Rosens navn som også tematiserer videnskab vs. overtro. Friedenthal kan ellers også sammenlignes med Jaan Kross, en anden estisk forfatter af historiske romaner, fx .