Bogen er skrevet til undervisningen på Politiskolen. Kan dog bruges til en større skoleopgave om politiets historiske udvikling, og måske formidles til dem som interesserer sig samfundsmæssigt for politiets arbejde.
Et kronologisk historisk portræt af dansk politi fra en mand i København til den nuværende organisation med 14.000 ansatte! Forfatteren er professor ved Københavns Universitet, og har bl.a. skrevet afhandlingen Politiet 1938-47. I 1681 beslutter Christian V at nedsætte en politikommission, og 12. december 1682 bliver Claus Rasch første danske politimester. I 1700-tallet er politiret et universitetsfag. Næste skridt i udviklingen følger af grundloven 1849, hvor enevælden afskaffes og folkestyret indføres. Her står bl.a. i bogen: "Enevældens proaktive og velfærdsfremmende politi, der bekæmpede abstrakte farer, skulle nu erstattes af folkestyrets politi." Følgende afsnit handler bl.a. om oprettelsen af et statspoliti, og senere et rigspoliti, hvor Eigil Thune Jacobsen i 1938 er første rigspolitichef. Der er afsnit om politiet under besættelsen, og under Den kolde Krig. Om reformen 1973, om urolighederne på Nørrebro 1993, om politikommissioner og visionsudvalg og et afsluttende afsnit om "Nutid og fremtid". Hvert afsnit har liste med anvendt litteratur.
En anden bog om politiets udvikling, der dog ikke er nær så omfattende, er Fra vægter til computerstyret politibetjent, 2002.
Savnet kronologi over dansk politi, dog med en relativt snæver målgruppe.