Imponerende værk af den japanske tegnefilmmester Hayao Miyazaki, der i eventyrets form har skabt en kompleks fortælling om ondskabens væsen, som det former sig i en nådesløs kamp mellem naturgudernes livskraft og menneskelig profitjagt. Filmen henvender sig til unge og voksne, og voldsomme scener med afhuggede legemsdele gør Medierådets 11 års grænse relevant. Filmens dialektik gør den velegnet i diskussioner om forholdet natur/kultur, og den kan også formidles som eksempel på tegnefilmkunst for voksne.
Prins Ashitaka bliver forgiftet af en vildsvinedæmon og drager ud for at finde skovguden Shishigami, som kan helbrede ham. Det bliver en farefuld færd til et landskab af uberørt natur, hvorfra ulvepigen, prinsesse Mononoke anfører dyrene i en grusom kamp mod mennesker, der udfordrer skovguderne. Men kan natur og kultur ikke finde en fredelig sameksistens? "Troldmanden fra Tokyo", Hayao Miyazaki (f.1941) blev for alvor kendt i vesten med mesterværket Chihiro og heksene, 2001, som blev efterfulgt af Det levende slot, 2004 og Ponyo på klippen ved havet, 2008. Men berømmelsen førte også til premierer på tidligere film. Prinsesse Mononoke er således fra 1987, men står så stærkt og smukt, som kun en født klassiker formår.
Virtuost skildrede kampscener kan bringe mindelser om Akira Kurosawas samuraifilm.
Stort og sjældent tegnefilmværk, der forener japansk historie, geografi og mytologi med universelle, økologiske budskaber. Et mesterværk i den store humanistiske tradition.