Books / nonfiction / biografier

Sabotøren : min fars historie


Description


Historikeren Morten Thing har skrevet en biografi om sin far Børge Thing (1917-1971), der som leder af sabotagegruppen BOPA var en af hovedskikkelserne i den danske modstandsbevægelse under besættelsen.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 25. Oct. 2011

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 25. Oct. 2011

Pæn fast målgruppe til biografier om danske personligheder fra 2.verdenskrig. Målgruppen findes typisk blandt de lidt ældre mandlige læsere af historiske biografier.

Historikeren Morten Thing skriver en biografi om sin far Børge Thing (1917-1971), der er en af hovedskikkelserne i den danske modstandsbevægelse. Bogen er ikke en mands erindringer om sin far, den er heller ikke noget rent helteepos, som man måske frygter, når sønnen skriver om en dengang højt profileret faderskikkelse. Det lykkes faktisk MT at skrive en flot nøgtern og saglig grundig historisk biografi om faderen. Og det er en livshistorie som ikke ligner de flestes. Børge Thing vokser op i et indremissionsk hjem i Herning. Han bliver udlært som blikkenslager. Han møder sit livs Dora, der vækker ham politisk for kommunismen. En overbevisning, der bliver hans skæbne. I 1944 er han leder af den danske sabotagegruppe BOPA, der under hans ledelse står bag nogle af de største aktioner under besættelsen. Og Børge Thing frister efter besættelsen en mindre glorværdig karriere som officer under Den Kolde Krig. Han dør allerede som 54-årig i 1971 af eftervirkninger af en undersøgelse med det radioaktive kontraststof thorotrast.

Der er ikke andre egentlige biografier, men MT har fx skrevet Min mors historie. Om andre sabotører fx Gades Toldstrup : en biografi om en modstandshelt.

Der er helt sikkert et publikum på de fleste biblioteker til denne saglige og grundige biografi.


Politiken

d. 31. Dec. 2011

By

By

Henrik Lundtofte

d. 31. Dec. 2011


Jyllands-posten

d. 21. Oct. 2011

By

By

Flemming Østergaard

d. 21. Oct. 2011


Social kritik

Årg. 24, nr. 132 (2012)

By

By

Claus Bryld

Årg. 24, nr. 132 (2012)