Books / fiction for children / roman

Sagaen om Edsbrødrene


Description


Moderne bearbejdning af den islandske Fostbrødresaga om de to venner, den vilde, ustyrlige Torgejr og den mere besindige Tormod.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 3. Oct. 2002

By

By

Henrik Munch Halvorsen (skole)

d. 3. Oct. 2002

Velfortalt genfortælling af "Fostbrødresaga" i et sprog, som gør sagaernes verden tilgængelig for nutidens unge uden at ødelægge saga-genren. Bogen er meget velegnet til arbejde med sagaer i undervisningen fra 7. klassetrin og opefter, men kan også læses som hyggelæsning. Sagaen fortæller om de 2 edsvorne fostbrødre Torgejr Håvarson og Tormod Kulbryneskjald. Vi følger deres dramatiske liv, fra da de som unge sværger hinanden evig troskab, til de dør under kamp som store krigere. L.-H. Olsen forklarer gennem historien vers og begreber, så folk uden kendskab til genren kan forstå den historiske tid. Dette gør han, uden at disse forklaringer forstyrrer eller ødelægger sagaen. Bag i bogen er der et efterord om sagaernes tid og genre, kortmateriale samt en navneliste. Johannes Bojesen har lavet illustrationer til fortællingen, som passer godt til bogens stemninger. Fortællingen er lavet på baggrund af forskellige oversættelser, bl.a. Sagaen om fostbrødrene (97/32). L.-H. Olsen har for at gøre fortællingen mere levende og lettere at forstå udeladt mange optegnelser over slægter og forsøgt at udfylde "huller" i fortællingen. Dette er lykkedes til fulde. Fortællingen er lige så fængslende nu, som da den første gang blev fortalt.


The libraries' assessment

d. 3. Oct. 2002

By

By

Walther Knudsen

d. 3. Oct. 2002

Moderne bearbejdning af "Fostbrødresaga". Sagaens titelpersoner er de to venner, den vilde, ustyrlige Torgejr og den mere besindige Tormod. Selv om Torgejr på et tidspunkt ødelægger fortroligheden og skaber mistillid mellem dem, er Tormod forpligtet til at hævne Torgejr, som har skaffet sig mange fjender ved sine næsten umotiverede drab. Tormod har udviklet sine skjaldeevner og efter hævntogtet på Grønland bliver han en af kong Olav (den Helliges) hofskjalde. Det er ham som reciterer Bjarkemål før slaget ved Stiklestad, som også skildret i Heimskringla. Lars-Henrik Olsen har bearbejdet teksten til et letflydende, moderne dansk, hvor den klassiske sagastil er stærkt neddæmpet. Samtidig er kommentarer og forklaringer indarbejdet i teksten. Det er der kommet en meget læseværdig bog ud af, men erfaringer fra andre sagabearbejdninger fortæller at genren har ringe appel til nutidens unge. Måske kan Olsens navn gøre en forskel. Gråtonebilleder og vignetter giver bogen et smukt udseende, næsten klassisk, men også passende dramatisk. Kort og navneliste afslutter bogen. For børn og unge fra 12 år.


Folkeskolen

Årg. 121, nr. 21 (2004)

By

By

Tonny Hansen

Årg. 121, nr. 21 (2004)


Politiken

d. 12. Oct. 2002

By

By

Steffen Larsen

d. 12. Oct. 2002