Books / nonfiction / politiske skrifter

Samfundskontrakten eller Statsrettens principper


Description


Den franske revolutions ideologiske hovedværk, der forbinder kravene om personlig og politisk frihed med økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder i visionen om et gennemført demokratisk samfund.

Reviews (3)


The libraries' assessment

2007

By

By

Martin Hjelmborg

2007

Bogen henvender sig til alle med interesse for filosofi, både fagfilosoffer og andre interesserede over begynderniveauet. Også historikere (fag- og amatør-), grundet værkets afgørende historiske betydning. Formidles som " filosofiske hovedværker" eller "bøger, der ændrede verdenshhistorien" (udstillinger fx).

Rousseau var posthumt Den franske Revolutions vigtigste ideolog (Bogen var Robespierres yndlingslæsning). Den er et filosofisk politisk værk hvor samtidens civilisation stilles op som modsætning til "det naturlige menneske". Herved blev bogen en af de vigtigste bøger i det forrige årtusinde (udkom 1762), og dens ideer inspirerede talløse filosoffer sidenhen, foruden at den opfandt selve ideen om "det naturlige". I en kort, instruktiv indledning af Mogens Chrom Jacobsen (nyoversætter af værket) beskrives bogens inspirationskilder og eftervirkninger. Sproget er mundret og forståeligt i en grad man er uvant med i filosofiske hovedværker, og meget af diskussionen er stadig aktuel dags dato (Magt - ret - styreformer - m.m.). Indhold, indledning, grundige noter.

I 1987 udkom bogen under titlen Samfundspagten, oversat og udgivet af fagfilosoffen Mihail Larsen, med indledning med datidens (marxistiske) briller på. Den reelle forskel mellem 1987-værket og bogen her er indledningerne. Forskellen mellem de to oversættelser har ingen indholdsmæssig betydning.

Det er forordene, der gør forskellen mellem 1987- og 2007-udgaverne.


Information

d. 27. Sep. 2007

By

By

Rune Lykkeberg

d. 27. Sep. 2007


Kristeligt dagblad

d. 11. June 2008

By

By

Asger Brandt

d. 11. June 2008