Romanen Sandalmagernes gade, det er som at få en gammel ven på besøg for os 55+ klassikerlæsere. For de yngre vil romanen være en stor mundfuld, så den skal formidles med begejstret overbevisning.
Bogen udkom 1931 og blev en stor succes. Den var i et par generationer et must for alle skønlitteratur-læsere men har de seneste 20-30 år levet ret upåagtet. Den foregår i Rom omkring år 170 e.Kr. og skildrer storbyen med dens multireligiøse og -kulturelle menneskemylder i en tid, hvor værdier brød sammen og virkeligheden ændrede sig. På den måde får romanen fremstillet både en historisk periode og sin egen samtid og er stadig aktuel. Centralt i handlingen står den vege Marcellus, der får barn med slavepigen Ruth, nemlig drengen Jon, en handlekraftig gut, der bliver øjenvidne til dramatiske begivenheder, bl.a. pestepidemi og forfølgelse af de kristne. Nis Petersens sprog roses for sin humor, opfindsomhed og billeddannelse. For yngre læsere er der meget beskrivelse, mange metaforer og kompleks sætningskonstruktion. Nutidig retskrivning, ordliste og udmærket forord af Thomas Harder.
Romanen er udkommet i mange udgaver og oplag. De ældre udgaver, jeg har tjekket, er i orden og ligeledes med nutidig retskrivning, dog er tobinds-udgaven i serien Gyldendals bibliotek gnidret i satsen.
Dejligt med ny udgave af denne klassiker fra 1931 fra det gamle Rom. Handlingen er stadig aktuel for nutidens læsere, sproget er smukt men svært. Fortrinsvis for modne klassikerlæsere.