Til læsere af essays om kunst, kultur og litteratur på et højt fagligt niveau.
Jørgen Bonde Jensen (f. 1937) var en af 68-generationens fremtrædende kulturkritiske essayister og fra 1969-73 medredaktør af Vindrosen, Gyldendals tidsskrift for litteratur, kultur og politik. Fra 1969-2000 var han ansat som lektor ved Københavns Universitet. I bogens seks essays, der alle er yderst velskrevne, opsøger JBJ tekster, billeder, huse og byer han før har besøgt med det formål at forny bekendtskabet i lyset af tiden der gik og den der går. Indledningsvis funderer han over, hvad det egentlig betyder, når vi siger "se dig ikke tilbage." Herefter hæves sværhedsgraden betragteligt, idet JBJ i sit forsøg på at komme til afklaring om fx Villy Sørensen og Sven Møller Kristensen, går omvejen over en perlerække af filosoffer, forfattere og kunstnere, fx J.L. Heiberg, Slavoj Zizek, Ernst Bloch og Giorgio Agamben. I bogens bedste essay, som også er det mest tilgængelige, går han på interessant vis i dialog med Hans Hertel og diskuterer dennes syn på PH. Bogen afsluttes med et længere (rejse)essay om Napoli og tegneren Palle Nielsen. Med et fyldigt noteapparat.
I Billedstriden her i 2006 - og andre stridigheder, der er på samme faglige niveau, giver JBJ et portræt af den kulturelle almentilstand.
En smal udgivelse, som stiller krav til læserens viden om især litteratur, filosofi, kunst og bibelhistorie. Bør indkøbes med forsigtighed af de største biblioteker.