Udgivelsen henvender sig ved sin bredde til såvel et publikum med interesse for den standende samfundsdebat, som til et med interesse for det velskrevne danske essay.
Helle Merete Brix er journalist og bl.a. anmelder ved "Weekendavisen" og har flere bogudgivelser bag sig. Denne essay-samling rummer trods indbyrdes sammenhænge to grupper eller typer af tekster. Den ene gruppe er meget personlige essays om en opvækst præget af en psykisk syg moders selvmord og om forfatterens seksualitet, sadisme og masochisme og biseksualitet, hvorom Brix muntert skriver, at der er "et enkelt problem med at være biseksuel (...): Der er dobbelt så meget at vende sig om efter på gaden". Også døden beskæftiger hun sig med. Den anden gruppe er mere alment politiske og tager fat i emner som frihed, undertrykkelse, ytringsfrihed og censur, og her beskæftiger Brix sig fx med personligheder fra en Salman Rushdie til en ayatollah Khomeini, en Desmond Tutu portrætteres, ligesom hun skildrer en række lokaliteter verden over, fra Zimbabwe til London. Essay-formen ligger godt for Brix, der skriver klart og fint, engageret og dybsindigt med både alvor og humor med tanken om frihed som det samlende. Litteraturliste.
Anvendelse fx i et felt med hendes Mod mørket, 2008, og antologier som Storm over Europa, 2006, Maskeret tvang, 2006, og Fri tale, 2005 - men også fx som Gerda Thastum Leffers Min årstid, 2012, og andre erindringsessays.
Engageret og vedkommende nyt udspil fra Brix.